A német belügyminiszter azzal viccelődött, hogy a 69. születésnapján 69 afgánt küldtek haza. Egyikük most meghalt

  • narancs.hu
  • 2018. július 12.

Külpol

Több német párt Horst Seehofer lemondását követeli.

Meghalt egy 23 éves afgán elutasított menedékkérő Kabulban, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ideiglenes táborában – írja a Guardian és a The Local. A rendőrségi nyomozás még folyamatban van, a hatóságok egyelőre öngyilkosságként kezelik az ügyet.

A férfi egyike volt annak a 69 afgán migránsnak, akiket múlt héten küldtek vissza Németországból repülőgépen származási országukba. Még 2011-ben érkezett Németországba, de menedékkérelmét elutasították, és mivel 2016 óta Németország elég biztonságosnak ítéli Afganisztánt az elutasított menedékkérők visszaküldésére, rá is ez a sors várt.

Horst Seehofer miniszterelnök, a bajor CSU politikusa keddi sajtótájékoztatóján (amelyen amúgy migrációs „mestertervét” mutatta be) többek között azzal illusztrálta a keményedő német menekültpolitikát, hogy 69. születésnapján 69 afgánt küldenek haza a hatóságok. „És nem is az én utasításomra” – tette hozzá a belügyminiszter.

A 69 ember egyikének halála még élesebb megvilágításba helyezte Seehofer cinikus megjegyzését, amire ellenzéki pártok, az FDP és a Die Linke, de még a koalíciós partner SPD politikusai is a lemondását szorgalmazzák.

Neked ajánljuk