A német kancellár mesélt Orbán kivonulásáról

  • narancs.hu
  • 2023. december 15.

Külpol

Az ilyen helyzeteket Scholz szerint nem lehet mindig azzal megoldani, hogy az illető menjen ki. 

Ukrajna nagy lépést tett az Európai Unió felé, mindenkinek köszönöm, aki ezt lehetővé tette – mondta Olaf Scholz, miután az uniós állam- és kormányfők úgy döntöttek: megnyitják a csatlakozási tárgyalásokat a keleti tagjelölttel.

A német kancellár a pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján akár Orbán Viktorra is gondolhatott, mert a magyar miniszterelnök végül kivonult a döntésnél, amit a saját elmondása alapján ellenzett, de ezzel nem akadályozott meg. 

Egy EU-barát szellemben tett javaslatot a magyar kollégájának, hogy a távollétében hozhassanak döntést – mondta az esetről a német kancellár. Úgy érezte, megfelelő a pillanat egy ilyen lépéshez és nem hívná ezt trükknek: meg lehet tenni, ha egymásnak akarnak segíteni és nem értenek teljesen egyet – írja a telex.hu.

Orbán Viktor kicsit fontolgatta ezt, a német kancellár mondta neki, hogy nyugodtan szánjon erre időt, ne spontánul reagáljon, és azt mondta, elfogadja. 

Miután kiment, 26-an meghozták a döntést, de ezt „egyhangúlag hoztuk, az uniós szabályoknak megfelelően”.

Van ilyenre hasonló példa más demokratikus folyamatokban, igyekezett megindokolni a módszert. „Mi Európai Uniónak hívjuk magunkat, mi mind azok vagyunk és ennek a szellemében kell működnünk. Nem kell, hogy mindig mindenki mindenben egyet értsen."

A német kancellár azt viszont leszögezte: nem kötnek össze olyan ügyeket, mint a magyar támogatások és a bővítés, eddig sem tették és ezután sem fogják. A kifizetéseknek jogállamisági feltételei vannak, és aszerint döntenek, hogy ezek teljesültek-e.

Miért nem használták ugyanezt a módszert a többéves költségvetés emelésénél, amelyet Orbán Viktor vétózott?

Az ilyesmit Scholz szerint nem lehet mindig azzal megoldani, hogy az illető menjen ki. Arra számítanak, hogy meg tudnak egyezni, és a jó hír, hogy van egy tervezet, amire 26-an igent mondtak.

Emmanuel Macron francia elnök keményebb szavakkal minősítette magyar kollégáját az uniós költségvetés módosítását blokkoló lépés miatt: „tisztességtelennek” nevezte Orbánt, mivel a miniszterelnök a teljes módosításra nemet mondott, és ezzel nem csak Ukrajna támogatását, hanem más fontos közös európai uniós cél finanszírozását is megakadályozta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk