Szijjártó Péter megszólalt Orbán kivonulásáról: „Nem veszünk részt ebben és nem vállalunk felelősséget”

  • narancs.hu
  • 2023. december 16.

Külpol

A magyar kormány tagjait nem hatja meg, hogy Ukrajna épp most szavazott a kisebbségek jogairól.

A külügyminiszter a Mandiner műsorában arról beszélt, hogy „teljesen észszerűtlen döntést hozott az Európai Unió Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban.” Magyarország részéről jó döntés született, mi nem veszünk részt ebben és nem vállalunk felelősséget érte és a következményei alól is mentesítjük magunkat – értékelte Orbán kivonulását Szijjártó, aki sérelmezte, hogy Észak-Macedóniával 2015-ben, Albániával 2014-ben született döntés a csatlakozási tárgyalásokról, és a mai napig nem kezdődtek meg a valós tárgyalások.

„Kemény vétó eszközéhez majd akkor kell nyúlnunk, amikor olyan dolgokat akar beerőltetni Brüsszel a valós tárgyalási keretbe, ami nekünk hátrányos volna” – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter cáfolta Olaf Scholz híresztelését, miszerint ő javasolta Orbán Viktornak, hogy hagyja el a a szavazás idején az üléstermet, a miniszter szerint a német kancellár sztorija teljességgel alaptalan.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Ukrajna 2015-ben kezdte el a magyar kisebbség jogait és a többi kisebbség jogait csorbítani. A frissen megszavazott, a kisebbségek szabad nyelvhasználatáról szóló törvényről azt mondta: „Nyolc évig csak elvették a jogokat, egy parlamenti döntés ezt nem teszi zárójelbe, emellett a megvalósulása is kétséges.”

Azzal, hogy az ötvenmilliárdos ukrán segélyt megvétóztuk, ezt világossá tettük, mondta el. Eddig 85 milliárd eurót adott az unió Ukrajnának és nem tudni az összeg felhasználásáról semmit, mutatott rá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.