A német külügyminisztérium nem érti a Petry-ügyben a magyar kormány kijelentéseit

  • narancs.hu
  • 2021. április 9.

Külpol

A német tárca határozottan elutasította a Gulyás Gergely által vont náci párhuzamot.

Nem érti a német külügyminisztérium a magyar kormány kijelentéseit a Petry-ügyben. Ezt közölte is a magyar féllel a német ügyvivő, miután behívatták a minisztériumba – közölte a tárca szóvivője a Reuters-szel.

Mint ismert, Petry Zsoltot azt követően bocsátották el a berlini Hertha BSC-től, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjújában kritizálta Gulácsi Pétert, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusát, amiért kiállt a szivárványcsaládok mellett, valamint a bevándorlásról azt mondta, hogy emiatt lepték el bűnözők Európát. A klub szerint szavai nem feleltek meg az általuk vallott értékeknek, amik között ott van a sokszínűség, az esélyegyenlőség és a tolerancia is.

Az ügyet csütörtökön terelte diplomáciai síkra a magyar külügy, miután bekérették a német ügyvivőt.

Emellett Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón már egyenesen megkérdőjelezte Németország jogállamiságát, és arról beszélt, hogy „a XX. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, a XXI.-ben is lenne.”

A német külügyminisztérium szóvivője határozottan elutasította a nemzetiszocialista vádakat, amiket Gulyás említett. Marcus Jung, a Hertha szóvivője csütörtökön bizarrnak nevezte Gulyás kijelentését, és ismét elmondta, hogy a klub „aktívan támogatja a társadalmi sokszínűséget, az egyenlőséget és a toleranciát”.

Ehhez képest Orbán Viktor pénteki rádióbeszédében arra a következtetésre jutott, hogy "a liberális politika ma Európában elnyomó politika, aki nem ért egyet a liberális véleménnyel, azt elnyomják, aki mégis hangot ad a véleményének, azt megbüntetik. Itt most állásvesztéssel büntettek valakit, aki nem az gondolja, amit helyesnek vélnek." Hozzátette, fontos, hogy egy magyar emberről van szó, Magyarország pedig azért harcol, hogy egy komoly és sikeres ország legyen, és akkor lesz az, ha követ bizonyos törvényeket, az egyik ilyen, hogy "egy magyar sincs egyedül, Petry Zsolt sincs egyedül". 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?