Orbán: Május 10-e után nyitnak csak ki a középiskolák

Belpol

Csak írásbeli érettségit tartanak idén is, június elejére 7 millió embert akarnak beoltani - mondta Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában. 

A brit mutáns agresszivitását és pusztító erejét tekintve erősebb, "más a tűzereje", mint a tavaly tavaszi vírusnak, akkor a zárások képesek voltak eltüntetni a vírust a második hullámig, de ezt a vírust most "szuronyhegyre kell szúrni, át kell szúrni a tüdejét", a zárással csak lassítani lehet, megsemmisíteni csak a vakcinával lehet - fejtegette Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.  

A kormányfő arról beszélt, hogy egy éve élünk "háborús állapotok között". Mint mondta, ez a generáció nem látott még ilyet, a rendszerváltás sem produkált háborús állapotokat, bár sokan tartottak tőle, de végül civilizált körülmények között "küldtük haza a szovjet csapatokat", ezért csak filmekben lehet látni olyat, ami most zajlik, hogy korlátozások vannak, halottak, még jó, hogy jegyredszer nincs és hiperinfláció, de minden más háborús hangulatú. 

Hozzátette, az embereknek ebből elege van, nem akarunk ilyen körülmények között élni, mindenki békére vágyik, a kérdés az, hogy mikor jutunk el oda, ahol a britek vannak, akik már szinte ott tartanak, amit békének lehet nevezni.

A kormány szakértőinek véleménye szerint ha igaz, hogy az oltás számít, akkor akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal le tudjuk győzni

- közölte. Hozzátette, ehhez kellenek emberek, akik be akarják oltatni magukat, és mostanra már több mint 4 millió ember regisztrált, a továbbiakra nézve pedig a kormány kampányt indít, híres embereket kértek meg arra, hogy "vessék latba a vonzerejüket" és vegyék rá az embereket az oltásra. 

Orbán most azt ígérte, hogy a 3 millió beoltottat hamarosan el fogjuk érni, a 4 milliót pedig május elején, bár azt mondta, arról van egy kis vita, hogy ez 3,9 vagy 4 millió lesz-e. "Az a nyomás, ami az oltást irányítók jó teljesítményéhez szükséges, garantált" - tette hozzá, azt mondta, rendszeresen megkérdezi György István államtitkárt, hogy hogyan lehet még több embert beoltani.

A továbbiakról azt mondta, május elején 1 millió embert akarnak beoltani egy hét alatt, majd még továbbiakat, így június elejére a lehetséges 8 millió magyar állampolgárból 7 milliót beoltanak. "Attól tartok, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina" - tette hozzá. 

A tervek szerint mindenesetre mire eljutunk a foci Eb-ig, addig mindenki, aki regisztrált, meg fogja kapni az oltást, és a védettségi kártyával mindenki részt fog tudni venni ezen az eseményen

- emelte ki Orbán.

Megemlítette, hogy most már este 10 óráig lehet az utcán lenni, és mindenkinek megköszönte, hogy eddig betartották a korlátozásokat. Beszélt arról, hogy sose megy haza "hamarabb mint késő este", ezért látja a várost, és a fővárosban azt látta, hogy az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozásokat, miközben Nyugat-Európában tüntetéseket tartottak a korlátozások ellen. 

Az oltásról azt is mondta, hogy jelenleg Magyarország történetének egyik legnagyobb logisztikai műveletét irányítják, 5 vakcina van, minden beadott oltásnak kell, hogy legyen egy párja egy raktárban, amelyet más-más időpontban kell beadni, ezért a nyilvántartás, raktározás sokkal bonyolultabb, mint bárki gondolná, nem szabad elfeledkezni a háttérben dolgozó apparátusról sem. 

Kiemelte, hogy összehasonlítva az EU-val nincs is miről beszélni, mert Magyarország nagyon jól teljesít. Hozzátette, már 90 százalék környékén van a 60 felettiek beoltása, őt eddig ez nyomasztotta, mert versenyt futottak az idővel, az idősek életveszélyben voltak, és ember nem tudta megmondani, hogy a 65 év felettiek ha elkapják a vírust, akkor mi fog történni.

Mint fogalmazott, "ezen túl vagyunk", úgyhogy most már nyugodtabban beszélhet arról, hogy mi történt Brüsszelben: "ugyanaz, mint a migrációnál, a kerítésépítésnél". Mint mondta, "mire észbe kaptak, addigra már bent voltak", és bár Magyarországot is felkészületlenül érte az első hullám 2015-ben, utána felépítette a kerítést, amiért kapott hideget-meleget, azóta azonban Bulgáriában, Görögországban is kerítést építettek, és Olaszország visszafordította a hajókat.

Orbán szerint ugyanez történt a vakcinánál is, Magyarország azt mondta, hogy nem szabad feladni a nemzeti vakcinabeszerzés lehetőségét, mert akármilyen rendes emberek vannak Brüsszelben, kell, hogy legyen egy másik terv. Erre megint támadások érték, most pedig már a bajorok is orosz vakcinát akarnak. "Az elején egy nyakleves jár az embernek, akinek igaza van", de utána mindig kiderül, hogy jól döntöttünk - vélte Orbán. 

A 16-18 évesek oltásáról azt mondta, nem kapott rá egyértelmű választ az operatív törzstől, de az érettségi ügyében már döntöttek. Úgy fogalmazott, hogy miután május 10-én fejeződnek be az érettségik, ezért a kormány úgy döntött, hogy

bár április 19-től kinyithatnának az iskolák, nem érdemes néhány napra kinyitni a középiskolákat, ezért egyszerűbb, ha a középiskolákban május 10-e után indul csak el a jelenléti oktatás. 

Orbán azt is mondta, az iskolákat amúgy fertőtlenítették, és a tanárokat beoltották, ezért az iskolák készen állnának a nyitásra (korábban diákok is tiltakoztak az április 19-i nyitás miatt). Azt is bejelentette, hogy

csak írásbeli érettségi lesz, azt fogjuk csinálni, amit egyszer már egy évvel ezelőtt cisnáltunk. 

A nyitással kapcsolatban minden a beoltottak számától függ, a nemzeti konzultáció szerint először az iskolákat kell kinyitni, utána az éttermeket, aztán a szállodákat, végül a jeggyel látogatható kulturális- és sportrendezvényeket, konditermeket.

Orbán azt mondta, abban reménykedik, hogy április 19-én elérjük a 3,5 milliót, és akkor a következő lépéseket meg lehet tenni. Szerinte

április végére a 4 millió beoltottat is el fogjuk érni, és akkor a védettségi igazolvánnyal lehet már moziba, szállodába, sportrendezvényre menni. 

Az ellenzék oltásra buzdító videójáról azt mondta, "elfogult vagyok, és nem pozitív irányban, én nem hiszek nekik, a baloldal oltásellenes, ez nem képezi vita tárgyát". Azt is mondta, hogy az ellenzék beadott egy országgyűlési határozatot, ami betiltotta volna a kínai és az orosz vakcinát, és ha ezt elfogadta volna a parlament, akkor sok százzal vagy ezerrel többen haltak volna meg. "Az már csak a baloldali képmutatásnak egy újabb fejezete, hogy magukat beoltatják, miközben az embereket lebeszélik" - tette hozzá, szerinte "nem is igényel ez kommentárt, aki gondolkodó ember, az pontosan tudja, hogy mit gondoljon erről". 

Végül szóba került Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzőjének menesztése is, miután interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben vitatható kijelentéseket tett. Orbán azt mondta, "ingoványos talaj, igyekszem szabatosan fogalmazni", és hogy Németországot nem minősíti, "épp elég bajt okoz, hogy Németország minősítget minket". Végül kifejtette, hogy azt az általános következtetést azért levonja, hogy

"a liberális politika ma Európában elnyomó politika, aki nem ért egyet a liberális véleménnyel, azt elnyomják, aki mégis hangot ad a véleményének, azt megbüntetik. Itt most állásvesztéssel büntettek valakit, aki nem az gondolja, amit helyesnek vélnek."

Hozzátette, fontos, hogy egy magyar emberről van szó, Magyarország pedig azért harcol, hogy egy komoly és sikeres ország legyen, és akkor lesz az, ha követ bizonyos törvényeket, az egyik ilyen, hogy

"egy magyar sincs egyedül, Petry Zsolt sincs egyedül". 

Végül Orbán azt fejtegette, hogy a "labdarúgásban is van azért teendő", mert a nemzeti válogatottal összefüggésben alakult ki ez a helyzet, "mert a kapusunk meg az ellenkező irányba tett nyilatkozatot". Kifejtette, hogy a magyarok a válogatott sportolókra nem sportolóként tekintenek, hanem "mint a lányainkra meg a fiainkra, ők mi vagyunk", ezért minden ilyen vita megbontja az egységet, márpedig a sikeres csapatfellépés feltétele az egység, amit helyre kell állítani, de szerinte van két ember, aki erre képes, a fantasztikus szövetségi kapitány és a csapatkapitány, rajtuk múlik, hogy sikerül-e fenntartani az egységet a válogatottban. 

Figyelmébe ajánljuk