Petry Zsolt kirúgása miatt bekérették Szijjártóék a német ügyvivőt

  • narancs.hu
  • 2021. április 8.

Külpol

A külügyi államtitkár kifejezte a magyar kormány megütközését.

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára: a megbeszélés témája az volt, hogy Petry Zsolt „magyar állampolgárt” németországi munkaadója a napokban elbocsátotta - idézi a tárca közleményét a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, azonnali hatállyal megvált Petry Zsolt kapusedzőtől a német bajnokságban szereplő Hertha BSC labdarúgócsapata. A klub az 54 éves szakembert a Magyar Nemzetnek adott interjújában tett kijelentései miatt bocsátotta el. A lap által közölt interjúban többek között szó esett a magyar futballválogatott kapusának, Gulácsi Péternek a Facebookon közzé tett nyilatkozatáról. Petry ezzel kapcsolatban azt mondta: „Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében”.

A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy a klub vezetése nem tudott az interjúról, de a lap hétfői számában megjelent beszélgetés tartalmának megismerése után a kapusedző menesztése mellett döntött. Hozzátették, elégedettek a kapusedző munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel kapcsolatos szellemiségéhez.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Magyar Levente államtitkár kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy „Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt”.

 „Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket” – idézi a hvg.hu a minisztérium közleményét.