Franciaország még egyet csavar az AstraZeneca használatán

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 9.

Külpol

533 ezer AstraZenecával oltott ember másik vakcinából kapja a második dózist. 

Franciaországban az 55 év alattiak másfajta koronavírus elleni védőoltást kapnak második adagként, ha először az AstraZeneca gyógyszercég vakcináját kapták meg - jelentették be pénteken a francia egészségügyi hatóságok Párizsban.

A bejelentést előre sejtette egy reggeli rádióinterjújában Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A szóban forgó beoltottak - 533 ezren ilyen ember van az országban - másodjára mRNS típusú vakcinát fognak kapni, vagyis a Pfizer/BioNTech vagy és a Moderna cég oltását - közöték sajtótájékoztatón.

Véran azt mondta az interjúban: ez egy óvintézkedés, amely idővel változhat, ahogy tovább gyűlnek az AstraZeneca-oltással kapcsolatos tapasztalatok.

Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője mindazonáltal pénteki genfi sajtótájékoztatóján úgy foglalt állást, a WHO-nak egyelőre nincs elég információja a vakcinák felcserélhetőségére vonatkozóan, így ezt az eljárást a szervezet jelenleg nem ajánlja.

Európában az utóbbi hetekben csökkent az AstraZeneca vakcinája iránti bizalom, mert néhány esetben - főleg fiatal nőknél -, a vakcina beadása után vérrög képződött a páciensekben. Több országban - így Franciaországban is - emiatt felfüggesztették vagy az idősebbekre korlátozták a vakcina használatát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán vizsgálati eredményekre hivatkozva közölte: lehetséges a kapcsolat a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek nagyon ritka esetei és az AstraZeneca oltóanyaga között. Az EMA ugyanakkor megállapította, hogy a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait, és nem javasolta a vakcina használatának felfüggesztését vagy életkor alapú korlátozását.