A Nemzeti Információs Központ szerint nem hallgatták le a magyar kormányt az amerikaiak

  • narancs.hu
  • 2023. május 2.

Külpol

Más forrásokból származnak a kiszivárgott Pentagon-iratok Magyarországra vonatkozó megállapításai.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) megállapította, nem hallgatták le az amerikaiak a magyar kormányt, a Pentagon-iratokként elhíresült, kiszivárgott titkos információk Magyarországot érintő megállapításai nem ilyen forrásból származnak – írja a hvg.hu.

A Rogán Antal minisztériuma által felügyelt szuper-titkosszolgálat jelentése, amely az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 19-i ülésén hangzott el, eddig minősített, vagyis titkosított adat volt, ám Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnökének kezdeményezésére a minősítést megszüntették, a bizottság pedig kedden délután a honlapján közzé is tette az ülésen bemutatott prezentációt.

Kísérőlevelében Kovács Zoltán András dandártábornok, a NIK főigazgatója rögzíti, három, Magyarországot érintő állítása volt a Pentagon-iratoknak, amelyeket egyébként az Egyesült Államokban közben vád alá helyezett 21 éves Jack Teixeira szivárogtatott ki, aki a titkos dokumentumokhoz a Massachusetts-i Légi Nemzeti Gárda tagjaként fért hozzá.

A dokumentumok három ponton tartalmaznak magyar vonatkozású állításokat:

  • Az egyik dokumentum a szövetségesi együttműködés keretében jelöli Magyarországot, amely – a délkeleti zászlóalj harccsoport részeként – teljesíti vállalt szövetségesi feladatait.
  • A „Szigorúan titkos!” minősítésű jelentésben szereplő „Bizalmas!” minősítésű információ szerint „a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat jelölte meg pártja első három ellenfele egyikeként”.
  • „A Horvát Fegyveres Erők 14 darab Mi-8 HP típusú helikopter szállítását tervezik Ukrajnába idén márciusban, melyből 7 már jelenleg is bevetésre kész. Az ukrán pilóták a helikoptereket a magyar légtéren keresztül tervezik szállítani”.

A Pentagon-iratokban szereplő második állításnak az apropóján terjedt el a nemzetközi sajtóban, hogy az amerikaiak lehallgathattak magyar vezetőket, ám ezt a NIK-főigazgató ebben a most nyilvánosságra hozott jelentésben egyértelműen cáfolja. A magyar vonatkozású állítások kapcsán Kovács Zoltán András azt az összegző megállapítást tette, hogy „az eddig ismertté vált dokumentumok alapján közvetlen magyar érdeksérelem nem merült fel, azonban a szivárogtatásból következő és az egész szövetségi rendszert érintő biztonsági kihívások Magyarországra is kihatnak”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk