Letartóztatták az amerikai hadsereg minősített iratainak feltételezett kiszivárogtatóját

  • narancs.hu
  • 2023. április 14.

Külpol

A gyanúsított a massachusettsi légibázis hírszerző egységében dolgozott.

Őrizetbe vettek egy férfit a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával összefüggésben csütörtökön Massachusetts államban – írja az MTI az amerikai igazságügyi miniszter hivatalos bejelentése alapján.

Merrick Garland közölte, a 21 éves Jack Teixeráról van szó, aki az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának légierőjénél dolgozott. A férfi első meghallgatása egy kerületi bíróságon lesz, egyéb részleteket a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem közölt.

Ezt megelőzően kormányzati forrásokra hivatkozva a sajtó arról írt, hogy

a gyanúsított a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységében dolgozott, és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez.

A letartóztatásról bemutatott videófelvétel szerint rendőrautókkal és páncélozott járművel közelítették meg a gyanúsított tartózkodási helyét, majd egy közeli rendőrségi börtönbe vitték.

Ezzel egy időben a védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy szándékos bűncselekményről van szó. Pat Ryder hozzátette, nyilvánvalóan megsértették az érvényben lévő, a minősített iratok kezelésére vonatkozó szigorú előírásokat. A Pentagon felülvizsgálja azok körét, akik hozzáférhetnek a minősített iratokhoz.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a csütörtökön megjelent sajtóhírek szerint a gyanúsított egy internetes csoportban osztotta meg a dokumentumokat, ahonnan aztán szélesebb körben is elérhetővé váltak és kikerültek nagy közösségi oldalakra. A Reuters emlékeztetett, a férfi letartóztatására egy héttel azután került sor, hogy a kiszivárogtatott dokumentumok széleskörben ismertté váltak. A nyilvánosságra került iratok többek között felfedték, hogy az Egyesült Államok a szövetségei után is kémkedett, valamint az ukrán katonai erők sebezhetőségéről is beszámolnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk