A republikánus szenátorok februárig nem akarják megindítani a Trump elleni impeachmentet

  • narancs.hu
  • 2021. január 22.

Külpol

A demokraták szerint már hétfőn a szenátus elé kerülhet az ügy.

Az amerikai republikánus szenátorok február közepéig nem akarják megindítani a Donald Trump előző elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kapcsolatos meghallgatásokat – közölte Mitch McConnell, a szenátus (felsőház) republikánus párti kisebbségének vezetője. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője ezzel szemben arról tájékoztatott, hogy már hétfőn a szenátus elé kerülhet az ügy.

Schumer elmondta: Nancy Pelosi házelnök tájékoztatta őt arról, hogy már hétfőn továbbítanák Trump ügyét a felsőháznak. A szenátusi vezető körültekintő, tisztességes eljárást ígért.

McConnell azt szerette volna, ha a szenátorok csak január 28-án kapják meg az ügyet. Így a pártoknak február 13-ig lett volna idejük felkészülni az eljárásra.

A demokraták  egész életére szólóan el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztség viselésétől. Őt tartják ugyanis felelősnek azért, mert hívei január 6-án megostromolták törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

Mint ismert, a képviselőház (alsóház) alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményezett Trump ellen, akit azzal vádolnak, hogy felkelésre buzdított a kongresszus ellen, miután a Capitolium elleni ostrom előtt egy tüntetésen gyújtó hatású beszédet mondott. A Trump elleni impeachment ügye a képviselőház után a szenátushoz kerül.

A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a szenátusnak előbb jóvá kell hagynia tagjait és egyéb kulcsfontosságú kinevezéseket, mert ha elsősorban az impeachmenttel foglalkozna, az lassítaná az új elnök, Joe Biden kormányzata munkába állását és programjának megindítását.

Az amerikai képviselőház röviddel Trump elnökségének vége előtt, január 13-án szavazta meg az impeachment megindítását. Az előterjesztést 232 szavazattal fogadták el 192 ellenében. Tíz republikánus párti képviselő is támogatta 222 demokrata párti mellett az alkotmányos vádeljárás megindítását.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították a felelősségre vonási eljárást, azonban akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Eddig nem volt példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.