A Soros-alapítványok szerint ők nem távoznak az EU-ból, de tényleg leépítenek

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 14.

Külpol

Az ígéret szerint továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Európában.

Továbbra is Európa-szerte támogatni fogják a civil szervezeteket, ideértve az EU külügyeivel foglalkozó csoportokat is, valamint fenntartják az európai roma közösségeknek folyósított támogatásaikat is mondta Alissa Sadler, az Open Sociaty Foundations szóvivője a hvg.hu-nak. A szóvivő kiemelte, továbbra is támogatni fogják az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást a régióban – az utóbbiakat azonban főleg Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon, nemzeti alapítványaikon keresztül.

Ezek alapján valójában nem vonulnak ki az Európai Unióból, de azt megerősítették, a munkavállalóik 40 százalékától valóban meg fognak válni, a szervezeti átalakításról szóló tervekről azonban több részletet nem tudni.

Az újságnak a civil szféra több szereplője is megerősítette, hogy régóta tudnak már a működés átalakításának terveiről, de a nyilvánosságra került levéltől így is megijedtek: a szervezeteknek augusztus 11-én elküldött levelükből a legtöbben azt olvasták ki, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok teljesen kivonul az Európai Unió területéről. Ezek szerint nem erről van szó, de arról már senki nem tud semmit, hogy végül is mi marad meg az eddigi támogatási rendszerből. 

A Nyílt Társadalom Alapítvány honlapján jelenleg kilencven olyan magyarországi civil szervezet van felsorolva, melyeket különböző összegű támogatásban részesültek 2016 és 2021 között. Van köztük klasszikus civil szervezet, a sajtó egyes képviselői, a támogatott szervezetek között nagyon sok foglalkozik hátrányos helyzetű csoportokkal, emberi jogokkal, és oktatással, egészségüggyel és a művészetekkel is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk