A szaúdi hírszerzés szerint Irán 48 órán belül megtámadhatja Szaúd-Arábiát

  • narancs.hu
  • 2022. november 2.

Külpol

A hírt az Egyesült Államok hozta nyilvánosságra, közölték, habozás nélkül be fognak avatkozni saját érdekeik és partnereik védelmében.

Hírszerzési értesüléseket osztott meg a szaúd-arábiai titkosszolgálat az amerikaiakkal arról, hogy Irán támadásra készül Szaúd-Arábia ellen – írja az AP hírügynökség az amerikai hírszerzéstől kapott információkra hivatkozva. Az értesülések szerint a támadásra akár 48 órán belül is sor kerülhet.

Irán Joe Biden kormányra kerülése óta egyre erőteljesebben helyezkedik szembe az Egyesült Államokkal, így a támadás lehetősége nem kizárt, mindemellett brutális módon veri le a hazai tiltakozásokat, valamint több száz drónnal segítette az oroszok ukrajnai háborúját. Az USA elnöke ezek miatt kemény kritikákkal illette az iráni vezetést, valamint szankciókat vetettek ki Iránra és annak vezető tisztségviselőire is.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményében azt írta, aggasztja őket a fenyegetettség, katonai és hírszerzési csatornákon pedig folyamatos kapcsolatban vannak a szaúdiakkal. "Ha kell, habozás nélkül fel fogunk lépni érdekeink és partnereink védelmében a régióban" – közölték.

Szaúd-Arábia és Irán között 2019 óta éles a feszültség: akkor Szaúd-Arábia keleti részét érte támadás, ami az olajkitermelést akadályozta, ezzel felhajtva az energiaárakat. Bár Irán tagadta a támadást, de az eset után ugyanolyan drónokat találtak a helyszínen, mint amilyet most Kijevben, az oroszok drónos támadása után.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.