A Szkripal-ügy másik gyanúsítottjának is a legmagasabb kitüntetést adta Putyin
DpAk3VNXoAAia4A.jpg

A Szkripal-ügy másik gyanúsítottjának is a legmagasabb kitüntetést adta Putyin

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. október 9.

Külpol

Kiderült: magasan képezett, kitüntetett hírszerzők mérgezhették meg Szkripalt.

A Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport a Novicsok katonai idegméreg-hatóanyaggal elkövetett márciusi merényletkísérlet mindkét gyanúsítottját azonosította. Két hete közölte, hogy vizsgálatai szerint a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó orosz állampolgár valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták.
Hétfő este az Alekszandr Petrov névre kiállított útlevelet használó másik gyanúsítottról írta meg, hogy Alekszandr Jevgenyjevics Miskin, a GU katonaorvosa. A Bellingcat által kedden közölt újabb részletek szerint Miskin is az Orosz Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa.
A csoport szerint Miskin Szentpéterváron végezte el 2004-ben vagy 2005-ben az orosz fegyveres erők orvosi akadémiáját, azon a szakon, amelyen az orosz haditengerészet számára képeznek katonaorvosokat.
Az oknyomozó csoport azt is kiderítette, hogy Vlagyimir Putyin 2014 végén adományozta Miskinnek az Orosz Föderáció Hőse kitüntetést, a Bellingcat forrásai szerint vagy a Krímben végzett tevékenységéért, vagy olyan tevékenységért, amely valamilyen módon kötődött a 2014 elején Oroszországba menekített, Ukrajnában hazaárulással vádolt előző ukrán elnökhöz, Viktor Janukovicshoz.

 

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.