A szlovák államfő kinevezte az Ódor Lajos vezette szakértői kormányt

Külpol

Az új kormányfő kabinetjével nyugalmat és szakértelmet akar hozni. 

Kinevezte hétfőn Zuzana Caputová szlovák államfő az általa jelölt szakértői kormányt, élén Ódor Lajossal, aki nem sokkal ezután átvette a hivatalt a távozó Eduard Heger ügyvivő kormányfőtől.

Az új kormányfő kinevezését követően kijelentette:

kabinetje nyugalmat és szakértelmet akar hozni. "A közös ambíciónk az, hogy nyugalmat, stabilitást, toleranciát és nem utolsósorban kulturált diskurzust hozzunk. Hogy megmutassuk, hogy másképp is lehet"

– idézte Ódor Lajos szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Zuzana Caputová a kinevezési ceremónia során azt mondta: a lehető legjobb és pragmatikus teljesítményt vár a kabinettől, ugyanakkor azt is, hogy a "populizmus és a hazugságok" ellensúlya legyen.

 
 
Ódor Lajos, Zuzana Caputová
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ódor Lajos eddig a szlovák központi bank (NBS) alelnöki posztját töltötte be. A révkomáromi születésű, 46 éves közgazdász 2016 óta vendégprofesszor a Közép-európai Egyetemen (CEU).

  • A külügyi tárcát Miroslav Wlachovsky kapta, aki korábban Washingtonban szolgált diplomataként, majd Szlovákia londoni nagykövete volt.
  • A védelmi tárca élére Martin Sklenár kerül, ő eddig a védelmi, illetve a külügyminisztériumban dolgozott, előzőleg pedig Szlovákia állandó brüsszeli képviseletén, illetve washingtoni nagykövetségén szolgált.
  • A belügyi tárcát Ivan Samko vezeti majd, aki korábban Mikulás Dzurinda egyik kormányában már betöltötte ezt a posztot, illetve a védelmi tárcát is vezette.
  • A pénzügyminisztérium élére Horváth Mihály, a szlovák központi bank vezető közgazdásza került.

     
    Ódor Lajos, Eduard Heger
    Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Szlovákiában azután nevezett ki az államfő szakértői kormányt, hogy Eduard Heger ügyvivő kormányfő egy hete felmentését kérte az elnöktől, miután kabinetjének két minisztere – a külügyi és az agrártárca vezetője – is bejelentette távozási szándékát. Eduard Heger december óta ügyvivő kormány élén látta el feladatait, miután kormánya egy ellene – a korábbi kormánykoalícióból kilépett liberálisok által – beadott parlamenti bizalmatlansági szavazáson tavaly megbukott.

A szakértői kormány a tervek szerint a szeptemberre tervezett előrehozott parlamenti választásokig látja majd el feladatait. Az új kabinet kinevezését korábban több politikai párt is bírálta, köztük a legnagyobb ellenzéki erő, a felméréseket is rendszerint vezető, Robert Fico vezette Irány-Szoicáldemokrácia (Smer-SD) is. Robert Fico a szakértői kormányról azt mondta: tagjait Zuzana Caputová az amerikai nagykövetség "útmutatása" alapján választotta ki, és semmilyen felhatalmazása nincs a választóktól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk