A titkosszolgálatok nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartják, a Facebook felhasználói adatokat osztott meg a kínai Huaweijel

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. június 6.

Külpol

Most felmondják a megállapodást.

A Facebook közösségi oldal kedden elismerte, hogy több kínai technológiai vállalatnak biztosított hozzáférést felhasználói adataihoz.

A New York Timesban megjelent beszámolót követően a Facebook mobil partnerségekért felelős elnökhelyettese, Francisco Varela közölte, hogy a közösségi médiaóriás mintegy 60 vállalatnak – köztük a személyi számítógépeket gyártó Lenovónak, a távközlési eszközöket gyártó OPPO-nak és Huaweinek – tette lehetővé, hogy szerződéses alapon hozzáférjenek felhasználói egyes adataihoz.

A világ harmadik legnagyobb mobiltelefonos vállalatának számító, kínai tulajdonban lévő Huaweit amerikai hírszerzők nemzetbiztonsági fenyegetésként tartják nyilván. Az egyesült államokbeli titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a kínai technológiai cégeken keresztül kémkedésnek és kibertámadásoknak lehetnek kitéve.

A Facebook elmondta, hogy a vitatott adatszolgáltatási szerződések több mint felét már felmondták, és ez a sors vár a Huaweijel kötött megállapodásra is. Az egyezségek célja az volt, hogy a közösségi oldal felhasználói mobilkészülékeiken is hozzáférhessenek profilbeállításaikhoz.
A New York Times szerint a szóban forgó vállalatok az érintett felhasználók ismerőseinek adataihoz is hozzáférhettek azok kifejezett beleegyezése nélkül. A Facebook ezt tagadja.

Mark Warner, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagja aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem landoltak-e a felhasználók adatai kínai szervereken. „A kongresszusi érdeklődésre tekintettel le kell szögeznünk, hogy a Huaweijel kötött megállapodásunk keretében átadott adatokat a készüléken tárolták, nem pedig a Huawei szerverein” – mondta Varela.

A kínai mobilvállalat egyelőre nem fűzött megjegyzést az értesüléshez, de korábban többször tagadta, hogy termékei biztonsági kockázatot jelentenének.

(A leadképen Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója. Fotó: MTI–EPA, Quique Garcia)


Figyelmébe ajánljuk