A vereségnek tűnő "győzelemről" kérdezte Szijjártót a belga televízió

  • narancs.hu
  • 2024. február 4.

Külpol

Ukrajna uniós támogatása ügyében olyasmik ellen tiltakozott a magyar kormány, amikről szó sem volt, így nem csoda, hogy végül "siker" született.

Interjút adott a Flamand Közösség közszolgálati csatornája, a belga VRT televízió riporterének Szijjártó Péter magyar külügyminiszter – írja a 444.hu. A téma természetesen a csütörtöki uniós csúcs volt, ahol a kormánypártok szerint újabb nagy magyar siker született. A nemzetközi közvélemény erről nincs meggyőződve, ezt tükrözte rögtön a riporter első kérdése is:

„Önök nem egy vereséget próbálnak most győzelemként eladni?” 

Szijjártó szerint nincs erről szó, hiszen ez nem egy piac, ahova alkudozni jár az ember, majd rögtön arról a két feltételről beszélt, amik számukra fontosak voltak. Az egyik ezek közül, hogy a magyar kormánynak járó pénzeket ne küldjék Ukrajnába. Rögtön meg is kapta a megjegyzést, hogy erről soha nem is volt szó, és Szijjártó nem is tudta cáfolni ezt - csupán vélelmezte, hogy ha egy tagállamnak befagyasztják a neki járó forrásokat, akkor van oka feltételezni ilyesmit.

Szijjártó kijelentette, azért nem vétóztak, mert Magyarország garanciát kapott valamire, amiről bizonyíthatóan sosem volt szó.

A második feltétel is érdekes volt: itt a riporter szembesítette a külügyminisztert azzal, hogy nem lesznek az ukrán támogatás kondíciói újratárgyalva évente – mint azt Orbán Viktor szerette volna; csak egy jelentést készítenek majd a költésekről. Kiderült, hogy ez sem jelent problémát: „Nekünk ez is megfelel.”

Szijjártó szerint az is fontos volt, hogy a megszavazott 50 milliárd eurós támogatás az ukrán állam működésére menjen, és ne katonai célokra – amiről egyébként korábban sem volt érdemi vita, mert azokat elvileg az Európai Békekeret fedezi majd. Ebben Magyarország nem fog részt venni, de nem is fogja blokkolni azt.

Az interjú második felében Szijjártó megkapta a kérdést: vajon miért jár olyan gyakran Moszkvába, és miért tart ennyire sokáig összetákolni egy kijevi látogatást?

A külügyminiszter láthatóan készült a kérdésre, és sorolta érveit: ez egyrészt nem verseny, másrészt a legnagyobb humanitárius akciót hajtja végre Magyarország, 1 millió ukránt fogadtunk be (azt nem részletezte, mennyien maradtak itt közülük), 500 ezer ukrán családnak segítettünk a határon túl, összesen 20 megyében.

Azt is elmondta, komoly konfliktus van a kormányok között a nemzetiségi jogok miatt, és lépésekre várnak az ukránoktól ebben az ügyben.

Nyitóképünkön: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (k) fogadja Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (b) és Hadja Lahbib belga külügyminiszter Brüsszelben 2024. február 3-án.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk