Meloni felajánlotta Orbánnak, csatlakozzon pártcsaládjához az EP-ben

  • narancs.hu
  • 2024. február 5.

Külpol

Süddeutsche Zeitung cikke szerint Manfred Weber megpróbálta átcsábítani az EPP-be Melonit, de az olasz kormányfőnek egészen más tervei vannak.

Átrendeződik az európai jobboldal: az olasz kormányfő, Giorgia Meloni fel akarja venni a fideszes EP-képviselőket a Konzervatívok és Reformerek frakciójába,

aminek a hatalompolitikai szempontból mindkét fél számára van értelme – írja a hvg.hu a Süddeutsche Zeitung cikkének szemléjében. Bár az EP-választásig még hónapok vannak, Orbán Viktor már korábban jelezte, hogy az Olaszország Fivéreihez, illetve a lengyel PiS-hez (Jog és Igazságossághoz) kíván betársulni. Ez ideológiai szempontokat tekintve meglepő, mivel bár az igaz, hogy a kiválasztott pártcsaládban jó néhány jobboldali-populista, nacionalista és euroszkeptikus párt van, azaz a csoport messze jobbra áll a polgári-konzervatív Európai Néppárttól.

Viszont a Jog és Igazságosság Orbánnal ellentétben szorgalmazza Ukrajna anyagi és katonai támogatását.

Budapest és Varsó közé úgymond éket vert, hogy a magyar miniszterelnök teljesen másként viszonyul a háborúhoz, illetve Putyinhoz, akivel mint ismert, provokatív módon tavaly még fényképezkedett is Pekingben. Épp ezért Brüsszelben sokáig azt feltételezték, hogy a fideszes EP-képviselők inkább a szélsőjobbos Identitás és Demokráciával állna össze, benne az AfD-vel, az osztrák FPÖ-vel és Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésével.

Ám úgy tűnik, a hatalmi törekvéseket tekintve több szempontból is indokolt az új felállás. Egyrészt Orbán így közeledik a jobboldali Melonihoz, márpedig ő felemelkedő tényező az Unióban – írja a német lap.

Befolyását mutatja, hogy a múlt csütörtökön, Brüsszelben diplomaták szerint meg tudta győzni magyar kollégáját, adja fel a vétót az ukrán segélycsomag ügyében, méghozzá úgy, hogy megígérte neki: a strasbourgi frakció várja a magyar kormánypárt törvényhozóit.

Lényeges Orbán számára hogy Melonit szövetségesének tudhassa, hisz' fontos szövetségesét vesztette el a lengyel választások eredményeként. Míg régi-új barátjában, Robert Ficóban a jelek szerint nem bízik. Viszont mindenképpen kell neki valaki, aki adott esetben megvédi, ha a jogállami kifogások miatt meg akarnák vonni Magyarországtól a szavazati jogot.

Mindeközben a másik oldalon az olasz politikus is nyer, hiszen az előrejelzések arra utalnak, hogy mind a két jobboldali tömörülés jól szerepel majd az EP-választás során az urnáknál. A harmadik-negyedik helyre jósolják őket a mérsékelt konzervatívok, illetve a szociáldemokraták mögött. De ha a fideszesek az EKR-t erősítik, akkor az megelőzheti a szélsőjobbos riválist.

Viszont így bonyolódna a helyzet a Néppárt és annak vezetője, Manfred Weber számára. Ő ugyanis az utóbbi hónapokban szintén gesztusokat tett Meloni felé. Elvi lehetőségként még az is felmerült, hogy az Olaszország Fivérei átlép az EPP-be, amely így ellensúlyozta volna a várható szavazatvesztését. Csakhogy igen nehéz volna az együttműködés a kereszténydemokraták számára, ha a másik csoportban fideszes delegátusok is lennének – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung kommentárja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.