Meloni felajánlotta Orbánnak, csatlakozzon pártcsaládjához az EP-ben

  • narancs.hu
  • 2024. február 5.

Külpol

Süddeutsche Zeitung cikke szerint Manfred Weber megpróbálta átcsábítani az EPP-be Melonit, de az olasz kormányfőnek egészen más tervei vannak.

Átrendeződik az európai jobboldal: az olasz kormányfő, Giorgia Meloni fel akarja venni a fideszes EP-képviselőket a Konzervatívok és Reformerek frakciójába,

aminek a hatalompolitikai szempontból mindkét fél számára van értelme – írja a hvg.hu a Süddeutsche Zeitung cikkének szemléjében. Bár az EP-választásig még hónapok vannak, Orbán Viktor már korábban jelezte, hogy az Olaszország Fivéreihez, illetve a lengyel PiS-hez (Jog és Igazságossághoz) kíván betársulni. Ez ideológiai szempontokat tekintve meglepő, mivel bár az igaz, hogy a kiválasztott pártcsaládban jó néhány jobboldali-populista, nacionalista és euroszkeptikus párt van, azaz a csoport messze jobbra áll a polgári-konzervatív Európai Néppárttól.

Viszont a Jog és Igazságosság Orbánnal ellentétben szorgalmazza Ukrajna anyagi és katonai támogatását.

Budapest és Varsó közé úgymond éket vert, hogy a magyar miniszterelnök teljesen másként viszonyul a háborúhoz, illetve Putyinhoz, akivel mint ismert, provokatív módon tavaly még fényképezkedett is Pekingben. Épp ezért Brüsszelben sokáig azt feltételezték, hogy a fideszes EP-képviselők inkább a szélsőjobbos Identitás és Demokráciával állna össze, benne az AfD-vel, az osztrák FPÖ-vel és Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésével.

Ám úgy tűnik, a hatalmi törekvéseket tekintve több szempontból is indokolt az új felállás. Egyrészt Orbán így közeledik a jobboldali Melonihoz, márpedig ő felemelkedő tényező az Unióban – írja a német lap.

Befolyását mutatja, hogy a múlt csütörtökön, Brüsszelben diplomaták szerint meg tudta győzni magyar kollégáját, adja fel a vétót az ukrán segélycsomag ügyében, méghozzá úgy, hogy megígérte neki: a strasbourgi frakció várja a magyar kormánypárt törvényhozóit.

Lényeges Orbán számára hogy Melonit szövetségesének tudhassa, hisz' fontos szövetségesét vesztette el a lengyel választások eredményeként. Míg régi-új barátjában, Robert Ficóban a jelek szerint nem bízik. Viszont mindenképpen kell neki valaki, aki adott esetben megvédi, ha a jogállami kifogások miatt meg akarnák vonni Magyarországtól a szavazati jogot.

Mindeközben a másik oldalon az olasz politikus is nyer, hiszen az előrejelzések arra utalnak, hogy mind a két jobboldali tömörülés jól szerepel majd az EP-választás során az urnáknál. A harmadik-negyedik helyre jósolják őket a mérsékelt konzervatívok, illetve a szociáldemokraták mögött. De ha a fideszesek az EKR-t erősítik, akkor az megelőzheti a szélsőjobbos riválist.

Viszont így bonyolódna a helyzet a Néppárt és annak vezetője, Manfred Weber számára. Ő ugyanis az utóbbi hónapokban szintén gesztusokat tett Meloni felé. Elvi lehetőségként még az is felmerült, hogy az Olaszország Fivérei átlép az EPP-be, amely így ellensúlyozta volna a várható szavazatvesztését. Csakhogy igen nehéz volna az együttműködés a kereszténydemokraták számára, ha a másik csoportban fideszes delegátusok is lennének – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung kommentárja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk