A volt amerikai elnökjelölt is Orbán Viktor megállítását követeli

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 14.

Külpol

Ehhez pedig nemzetközi progresszív mozgalomra van szükség.

Bernie Sanders amerikai baloldali politikus, korábbi demokrata elnökjelölt kemény állításokat fogalmazott meg Orbán Viktorral kapcsolatban a Guardian hasábjain. Sanders lényegében egy kalap alá veszi a magyar miniszterelnököt többek között Trumppal, Putyinnal és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akiket demagóg vezetőknek nevez, és úgy véli, hogy az emberek félelmére, előítéleteire, illetve sérelmeire építenek, ezáltal szerezve maguknak hatalmat.

Az amerikai elnököt külön kiemeli ebből a felsorolásból, mert meglátása szerint az említett politikusok inspirációt merítenek Trump módszereiből, bár hozzáteszi, hogy mindez nem Trumppal kezdődött. Sanders a jelenlegi elnökkel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy az ellene van a demokratikus intézményeknek, és rendszeresen érvényesíti saját és haverjainak üzleti érdekeit a kormányzati politikában.

Sanders úgy értékeli, hogy a kleptokráciában élen jár Oroszország, Kína, Szaúd-Arábia és Magyarország is. Orbán Viktorral kapcsolatban megemlíti, hogy az nyílt szövetségben áll Putyinnal. Az egykori elnökjelölt szerint ezek az autoriter vezetők közeli kapcsolatban állnak, és megosztják egymással saját taktikáikat.

Ahhoz, hogy a világ demokratikus része szembe tudjon szállni az említett vezetőkkel, és képes legyen felszámolni az általuk okozott súlyos egyenlőtlenségeket, nemzetközi progresszív mozgalomra van szükség.

Figyelmébe ajánljuk