A volt ukrán elnök magyar állampapírokon is keresett

  • narancs.hu
  • 2023. december 21.

Külpol

Petro Porosenko azt állítja, a bevételeiből az ukrán hadsereget támogatja.

Petro Porosenko egykori ukrán elnök nem sokkal Orbán Viktorral való meghiúsuló találkozója előtt 37 millió hrivnyát, azaz úgy 330 millió forintot kapott a magyar pénzügyminisztériumon keresztül írja az Ukrainszka Pravda híre alapján a Telex. Ez Porosenko vagyonnyilatkozatából derült ki, ez alapján három részletben, októberben és novemberben fizették ki, 13 millió forintnyi része pedig kamatként van feltüntetve, a harmadik részt pedig kötvény kifizetése címszóval jelölték. 

Az országot 2014 és 2019 közt irányított Porosenko pártja, az Európai Szolidaritás Párt közölte, a bejövő összeg államkötvényekből származott, a politikus ugyanis külföldi értékpapírokba és kötvényekbe fektet, az ebből befolyó összeggel pedig állításuk szerint az ukrán hadsereget segíti.

Porosenko decemberben találkozott volna a magyar miniszterelnökkel Lengyelországban. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azonban megtagadta a politikustól a határátlépést arra hivatkozva, hogy Orbánnak való találkozása a magyar miniszterelnök oroszbarát álláspontját figyelembe kockázatot jelent.

A tervezett találkozó tényét a magyar fél is elismerte, szavaikból pedig arra lehetett következtetni, hogy Porosenko kezdeményezte.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.