A WHO megkezdte a háborús bűnök bizonyítékainak gyűjtését Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. május 8.

Külpol

Az egészségügyi intézmények elleni támadásokat vizsgálják.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi igazgatója, Mike Ryan és a szervezet vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus egy szombati sajtótájékoztatón beszélt arról Kijevben, hogy a WHO  bizonyítékokat gyűjt a vélhetően háborús bűnökként megvalósuló, ukrajnai egészségügyi intézmények elleni orosz támadásokról - írja a Reuters.

A szervezet vezetői kifejtették, hogy a harcoló felek kifejezett felelőssége, hogy elkerüljék az egészségügyi intézmények megtámadását, ennek ellenére

a WHO már 200 kórházak és klinikák elleni támadást dokumentált Ukrajnában.

Ryan szerint ráadásul ez a 200 eset közel sem az összes támadás száma, csak azoké, amelyeket a WHO eddig igazolni tudott. A kijevi hatóságok és Zelenszkij elnök is azt közölték a napokban, hogy körülbelül 400 egészségügyi intézményt ért támadás azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát.

"Az egészségügyi intézmények elleni szándékos támadások a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelentik, és mint ilyenek  háborús bűntetteknek számítanak minden helyzetben" - hangsúlyozták.

Elmondták, hogy rovábbra is dokumentálják az ilyen támadásokat, és tanúskodnak is róluk szükség esetén. "Bízunk abban, hogy az ENSZ, a Nemzetközi Bíróság és mások megteszik a szükséges vizsgálatokat annak érdekében, hogy felmérjék a támadások mögött meghúzódó bűnügyi szándékot" - fogalmaztak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk