Adózz a macskád után is! – Furcsa adónemek a nagyvilágból

Külpol

Amíg a világ a magyar internetadón ámuldozik, és sokan előszeretettel nosztalgiáznak régi korok abszurd adóin, mi megnéztük, milyen furcsa adók vannak jelenleg érvényben különböző országokban.

Németország

false

Szoláriumadó: A németországi Essenben az önkormányzati adósságot néhány éve úgy próbálták csökkenteni, hogy úgynevezett szoláriumadót vezettek be. Ennek értelmében minden szoláriumtulajdonosnak gépenként havi húsz eurót kell fizetnie.

Ágyadó: Kölnben ágyadót vetettek ki minden panzióra és szállodára, ami maximum a szobaár öt százalékát jelenti. Ebből az adóból a kultúrát támogatják, hivatalos neve Kulturförderabgabe, vagyis a kultúra támogatását célzó adó.

Szexadó: Solingenben megdrágult az örömszerzés, ugyanis a legális bordélyházakat és swingerklubokat évi háromezer eurós különadó sújtja annak érdekében, hogy csökkenjen az önkormányzat adóssága.

Kína

false

Extra ingatlanadó: Tavaly március óta Sanghajban mindenki köteles a második lakása megvásárlása után húszszázalékos illetéket fizetni. Ez a rendelkezés igencsak megbolygatta a város lakosainak magánéletét, ugyanis annak érdekében, hogy ne kelljen kifizetni a pluszadót, a házastársak elválnak, és a lakással még nem rendelkező férj vagy feleség veszi meg az új ingatlant. Az üzlet után újra összeházasodnak. Ennek eredményeképpen Sanghajban 17 ezerrel nőtt az előző évhez képest a válások száma.

Amerika

false

Szórakoztatási adó: Kansasban pénzügyi szempontból nem mindegy, hogy a hőlégballonok a földhöz vannak kikötve, vagy utasokat szállítva haladnak valamerre a levegőben, ugyanis a szórakoztatási adót csak a kikötött, nyugalmi helyzetben lévő hőlégballonok után kell kicsengetni.

Adó az elektromos kocsik után: Washington államban és Észak-Karolinában az elektromos autó tulajdonosai – nem használván benzint – kiesnek a benzinadóból származó bevétel gyarapításából, ezért ezek az államok évi száz dollár különadóval sújtják az ózonbarát autók tulajdonosait.

Kisállatadó: Észak-Karolinában 2009 óta kétszer is meg kell gondolni, hogy tartson-e az ember macskát vagy kutyát, ugyanis a helyieknek be kell jelenteniük személyes vagyontárgyként a négy hónapnál idősebb cicust és kutyust, ami után fizethetik a kisállatadót.

Neked ajánljuk

Mariupol elesett

  • narancs.hu

Az oroszok közlése szerint az Azovsztal acélmű védői megadták magukat. Közben Harkivban egy  kultúrházat ért bombatalálat.