Orbánék újabb diplomáciai mesterfogása

szerző
Dercsényi Dávid
publikálva
2014. okt. 20., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A páratlan amerikai külpolitikai botrány árnyékában sikerült egy újabb Nyugat-ellenes lépéssel továbbközelíteni az országot Ázsiához.

„Október 18-án kulturális és kereskedelmi képviseletet nyitott Magyarországon egy összesen egy ország által elismert köztársaság, az Észak-ciprusi Köztársaság” – adta hírül a Mandiner. Az 1974-es ciprusi török megszállás óta létező, csak Törökország által elismert államalakulatot továbbra sem ismeri el Magyarország, de a volt szocialista országok közül először nálunk nyitott ilyen képviseletet. A világban amúgy Berlinben, Brüsszelben, Genfben, Rómában és Stockholmban működik még ilyen intézmény.

false

 

Miért van ezzel baj?

Egyfelől azért, mert ezzel két EU-tagállammal mindenképpen romlanak a diplomáciai kapcsolataink – a ciprusiak és a görögök sehol a világon nem néznek jó szemmel egy ilyen lépést. Amelynek persze egyértelmű az üzenete: míg az EU Ciprus újraegyesítését támogatja, addig Törökország a két állam konföderációját szeretné tető alá hozni. Nem mellesleg ezzel a lépéssel az ENSZ-szel is szembekerülünk, ahogy a magyar állam maga is írja vonatkozó oldalán (és idézi a Mandiner): „A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják.” (Nem véletlenül nem dicsekedett el szerte a jobbos sajtóorgánumokban a kormány újabb lépésével – a Mandiner is saját értesüléseire hivatkozott –, a Külügyminisztérium honlapján nem látni nyomát a hivatal megnyitásának. Semmiség, a szokásos négyzetre emelt sunyiság újabb megnyilvánulása.)

Orbán ezzel is üzen persze: inkább tesz gesztust haverja, Erdoğan török miniszterelnök, mint a EU vagy akár az ENSZ felé.

Persze védekezhet azzal a magyar kormány, hogy így óhajtja elősegíteni a két nép megbékélését, a kultúrák találkozását, blabla, csak akkor mégis miért látható az eddigi nicosiai magyar nagykövetség Facebook-oldalán a következő információ: „TÁJÉKOZTATJUK ÜGYFELEINKET, HOGY MAGYARORSZÁG CIPRUSI NAGYKÖVETSÉGÉNEK KONZULI HIVATALA 2014. SZEPTEMBER 15. UTÁN – A KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM TOVÁBBI DÖNTÉSÉNEK MEGHOZATALÁIG – TECHNIKAI OKOK MIATT ZÁRVA TART.
MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK.”

 

 

szerző
Dercsényi Dávid
publikálva
2014. okt. 20., 17:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Svédacél
  2014. október 23., csütörtök 12:36
  "Orbánék újabb diplomáciai mesterfogása", és még nem is rossz.

  Ugyanis köztudott a hatalmas kiaknázásra váró földgáz készlet a ciprusi partoknál.
  Különben amúgyis orosz "kontroll" alatt van ciprus, egyben vagy szétválasztva, mindegy.

  Furcsának nevezhetö talán a hétfön kezdödött és ma véget érö közös ciprusi-orosz katonai hadmüvelet a ciprusi partoknál.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...