Afganisztán: a világ legkevésbé békés helye

  • Reizinger Zsófia
  • 2019. szeptember 18.

Külpol

A BBC riportja szerint Afganisztánban átlagosan naponta 74-en halnak meg a fegyveres konfliktusokban.

Összesen 2307-en haltak meg egy hónap leforgása alatt, az áldozatok egyötöde civil volt.

Hiába ért véget formálisan a háború, a könyörtelen erőszak az egész országot érinti és a 18 évnyi háborúzás után is zavarosak a viszonyok, a szembenálló felek közti tárgyalások folyamatosan akadoznak. Donald Trump amerikai elnök szeretné elérni külpolitikai céljait, kivonja a területről az amerikai csapatokat, mindemelett alig több mint egy héttel ezelőtt törölte a tálibok és az Egyesült Államok közötti éves béke tárgyalásokat, bár a tárgyalásokhoz való visszatérés nem teljesen kizárt.

Az egyik júliusi pokolgépes merénylet egyik sérültje

Az egyik júliusi pokolgépes merénylet egyik sérültje

Fotó: MTI/EPA/Dzsalil Rezaji

Hetente több százan halnak meg az országban és a hónap végén esedékes elnökválasztás közeledtével egyre többen félnek, hogy ez a szám növekedni fog. Augusztus 27-én történt 162-en haltak meg és 47-en sebesültek meg légicsapások következtében, azonban a civil társadalmat augusztus 18-án érte a legnagyobb veszteség, amikor Kabulban egy esküvőn 92 ember halálát okozta és 142 embert megsebesített egy öngyilkos merénylő.

A támadást az Iszlám Állam vállalta fel. Az afgán biztonsági erők veszteségei titkosak és a BBC megerősített számai alacsonyabbak lehetnek a válóságosnál. "Az ENSZ adatai határozottan azt mutatják, hogy Afganisztánban több civilt ölnek meg, mint másutt a Földön” – nyilatkozta Fiona Frazer, az ENSZ afganisztáni emberi jogi vezetője (UNAMA).