Ha nem lesz nagykoalíció, Netanjahu elvesztheti pozícióját

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 18.

Külpol

Az izraeli választások nagyon szoros versenyt eredményeztek.

Nagyon úgy tűnik, nem kedvezett Benjamin Netanjahu kormányfőnek a nagyon magas részvétel a keddi parlamenti választásokon. Bár az adatok még mindig nem véglegesek, szerdán délelőtt a szavazatok feldolgozottsága körülbelül 90 százalékon áll, úgy tűnik, teljes patthelyzet alakult ki, hosszú hetekig tartó alkudozások várhatók és még akkor sem biztos, hogy Netanjahu meg tudja őrizni a pozícióját.

A verseny nagyon szoros, az előrejelzések szerint a 120 fős parlamentben a Beni Ganz vezette Kék-Fehér párt 32-34 mandátumot szerezhet, a Netanjahu-féle Likud pedig ennél 1-2 hellyel kevesebbet. A többséghez szükséges 61 mandátumot tehát elviekben megszerezheti a két párt, ha szövetségre lépnek.

A probléma azonban éppen ez, a Kék-Fehér párt ugyanis kijelentette, nem akar olyan kormányhoz csatlakozni, ahol korrupcióval vádolt tagok is vannak, itt pedig egyértelműen Netanjahura céloztak, akit viszont teljes mellszélességgel támogat az általa vezetett Likud.

Izraelben idén áprilisban már tartottak egy választást, amit most azért kellett megismételni, mert a Likudnak nem volt meg a kellő támogatottsága, Netanjahu mellé pedig több ügyben sem állt oda a parlamenti többség.

(HVG, CNN)

Neked ajánljuk