Akciótervet hirdetett az Európai Bizottság elnöke az illegális bevándorlás ellen

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 17.

Külpol

Az olasz vöröskereszt lampedusai menekültközpontjában négyszáz férőhelyen kétezren vannak.

Az illegális bevándorlás kihívás Európa számára, ezért európai választ kell rá adni – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Lampedusa szigetén vasárnap, ahol Giorgia Meloni olasz kormányfő meghívására felkereste a helyi menekülttábort.

A hatezer lakosú Lampedusa az európai migráció egyik déli kapuja, az utóbbi hetekben naponta több ezren kötöttek itt ki.

Az olasz vöröskereszt menekültközpontjában négyszáz férőhelyen kétezren vannak.

Az MTI tudósítása szerint s politikusokat a szigetre érkezve a helyi lakosok tüntetése fogadta. Giorgia Meloni azt ígérte a tüntetőknek, hogy kormánya folyamatosan dolgozik a biztonsági és a higiéniai helyzet javításán.

Az Európai Bizottság elnöke az európai és olasz hatóságok együttműködését ígérte a migráció okozta vészhelyzetben, és azonnali, tízpontos akciótervet hirdetett meg. Ebben az szerepel többek közt, hogy megerősítik Európai Unió Menekültügyi Ügynökség és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelenlétét és támogatását Olaszországban. Fokozni kell továbbá von der Leyen szerint a határőrizetet a tengeren és a levegőben is. Azt ígérte, felgyorsítják a tunéziai parti őrség és más hatóságok felszereléseinek szállítását és képzését. Határozottabban fellépnek az embercsempészek ellen, és korlátozzák a tengeri közlekedésre alkalmatlan csónakok használatát.

Egy javaslat szerint a Lampedusára eljutott embereket – főként a nőket és a kiskorúakat – szállítsák el más uniós tagállamokba az önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében. Meloni a látogatást követő sajtótájékoztatón ugyanakkor arról beszélt, hogy a tömeges migráció okozta problémákat soha nem lesznek képesek megoldani, ha szétosztásról beszélnek. Az egyetlen lehetséges megoldás szerinte az illegális átkelési kísérletek megállítása lenne; az nem jelent megoldást, ha az egyik ország migrációs terhének enyhítésére más tagállamoknak is problémát okoznak az emberek áthelyezésével.

Az olasz kormányfő az Európai Bizottság elnökének látogatását nem a szolidaritás, hanem a felelősség jelének tartja, miután az olasz határok egyúttal európai határok is.

Tavasszal Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke úgy nyilatkozott, hogy ha másképp nem lehet megállítani az illegális migrációt, kerítéseket kell építeni:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk