Áll a bál a briteknél, Theresa May kilátásba helyezte azt is, hogy nem lesz Brexit

  • narancs.hu
  • 2018. november 15.

Külpol

Közben lemondott a Brexit-folyamatot irányító minisztérium vezetője.

A brit miniszterelnök szerint csak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló jelenlegi megállapodástervezettel képzelhető el az Egyesült Királyság zökkenőmentes kilépése az Európai Unióból. Theresa May, aki csütörtökön tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a tervezetről, kijelentette, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

May parlamenti felszólalása előtt nem sokkal bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet.
Ugyancsak csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.

Az 585 oldalas dokumentummal rendkívül elégedetlen a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora is, olyannyira, hogy e frakciócsoport több képviselője felvetette a kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány kezdeményezésének lehetőségét.

false


Theresa May ugyanakkor csütörtöki alsóházi tájékoztatójában kijelentette: a tárgyalóküldöttségek által Brüsszelben e hét elejére kidolgozott, a brit kormány által szerda este jóváhagyott megállapodástervezet még nem végleges, egyelőre tervezetről van szó, amelyben annak feltételei szerepelnek, hogy az Egyesült Királyság miként tudja zökkenőmentesen elhagyni az Európai Uniót jövő márciusban.

A csütörtöki miniszteri lemondásokra és a Brexit-megállapodást övező politikai viharra a font meredek gyengüléssel reagált. A csütörtök délutáni londoni kereskedésben a font egysége csaknem másfél százalékkal 1,275 dollár/fontig süllyedt az 1,30 dollárhoz közeli előző esti záró szintről, majd Theresa May alsóházi beszéde után valamelyes erősödéssel 1,28 dollár/font fölé emelkedett.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.