Amerikai fiataloknak reklámozta a gyermekvállalást Novák Katalin

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. szeptember 27.

Külpol

Az államfő szerint nem éri meg lemondani a gyermekvállalásról a karrier érdekében.

A gyermekvállalás menti meg a világot – hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban.

A 35 ezer diákot oktató egyházi fenntartású felsőoktatási magánintézményben tartott előadását az államfő azzal kezdte, hogy annak a generációnak a tagjaival szeretett volna találkozni, akik képesek változást hozni a világban. Novák Katalin beszélt a Nyugaton tapasztalt »demográfiai jégkorszakról«, és rámutatott arra, hogy Európában egyetlen ország népesedési mutatója sem éri el a népesség fenntartásához szükséges mértéket.

Magyarország nehéz történelemmel a háta mögött lépett annak érdekében, hogy megküzdjön ezzel a helyzettel – hangsúlyozta az államfő, és felvázolta a magyar kormány által az elmúlt évtizedben a gyermekvállalás ösztönzésére tett családpolitikai intézkedéseket, amelyek eredményeként a házasságkötések száma egy évtized alatt megduplázódott, míg a terhesség-megszakításoké megfeleződött. Megosztotta saját tapasztalatait az amerikai egyetem hallgatóival, és úgy fogalmazott, nem éri meg lemondani a családi életről és a gyermekvállalásról a karrier érdekében. Arra biztatta a fiatalokat, hogy „ne féljenek gyermeket vállalni”.

 
Novák Katalin köztársasági elnök előadást tart a Bingham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt az Utah állambeli Provóban 2023. szeptember 26-án
Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula
 

Az 1875-ben alapított Brigham Young University egyházi magánegyetemet az amerikai felsőoktatási rangsorok az ország vezető intézményei között tartják számon, a The Wall Street Journal 2024-es összesítése az Egyesült Államok 20. legjobb egyetemeként jegyzi.

A köztársasági elnök kedden, amerikai hivatalos útjának utolsó programjaként tárgyalt Spencer Cox-szal, Utah állam republikánus kormányzójával, aki az állam törvényhozásának épületében fogadta őt. A köztársasági elnök amerikai útja során korábban találkozott és tárgyalt Texas és Montana állam kormányzójával is, valamint a washingtoni Szenátus tagjával is. Hétfőn a Tesla autógyár új irodaépületében is látogatást tett, ahol Elon Musk alapító-tulajdonossal négyszemközt beszélgetett elsősorban demográfiai kérdésekről, gyermekvállalásról és a családok támogatásának lehetőségeiről.

Novák Katalin látogatása New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének kiemelt politikai hetén kezdődött, amelynek során beszédet mondott a közgyűlésben, valamint magyar államfőként évtizedek óta először szólalt fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, ahol békét sürgetett Ukrajnában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.