Amerikai repülő segíthetett eltalálni a Moszkvát

  • narancs.hu
  • 2022. április 24.

Külpol

A felderítő repülőgép a  közelben volt, amikor az orosz flotta zászlóshajóját ukrán rakétatámadás érte.

A Times feltételezi, hogy amerikai felderítő repülőgép segíthetett eltalálni az ukrán hadseregnek az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót április 14-én – szemlézi a brit lap cikkét a HVG Tech rovata.

Az egymásnak részben ellentmondó ukrán és orosz híradásokból azt lehetett leszűrni biztosan, hogy a hajón tűz ütött ki, vontatták, aztán elsüllyedt.

Az ukrán fél szerint azért keletkezett a tűz, mert az ukrán hadsereg két saját fejlesztésű Neptun rakétát lőtt ki a hajóra. Az orosz média arról számolt be csak, hogy tűz ütött ki a hajón, a személyzetet biztonságba helyezték.

A brit lap úgy értesült, hogy az eset idején „a térségben jelen volt” az amerikai haditengerészet P–8 Poseidon típusú felderítő repülőgépe, amely képes megkeresni az ellenséges hajókat, és a helyzetükről pontos adatokkal szolgál. Azért valószínűsítik, hogy a repülőgép a Moszkva helyéről tájékoztathatta az ukránokat, mert a Neptun rakétákról úgy tudják, csak a pályájuk végén kapcsolják be saját radarjukat, hogy pontosan eltalálják a célt. Tehát azoknak, akik a rakétákat indították, tudniuk kellett nagyjából, merre jár a célpont.

Az amerikai repülőgép az idő tájt Olaszországból szállt fel, és a román partok mellett járőrözött – kikapcsolt jeladóval, vagyis nem lehetett látni az online radarkövető oldalakon.

Az amerikai fél nem nyilatkozott ez ügyben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk