Amikor a saját kormányod rabol el, kínoz meg és dobja a testedet a folyóba

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 30.

Külpol

Ma van az Eltűntek Világnapja.

Világszerte kormányok rendszeresen tüntetnek el embereket erőszakkal, hogy ezzel biztosítsák hatalmukat és hallgattassák el az ellenzéküket – áll az Amnesty International az Eltűntek Világnapja alkalmából kiadott közleményében.

„Az Amnesty International több száz erőszakos eltüntetéssel kapcsolatos esetben kampányol világszerte. Az Eltűntek Világnapja alkalmából több millió támogatónk szólítja fel ismételten a kormányokat, hogy azonnali hatállyal vessenek véget ennek a kegyetlen és jogsértő gyakorlatnak.” - jelentette ki Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A szervezet a mai nap alkalmából minden régióból bemutat néhány jellemző esetet.

Közel-Kelet és Észak-Afrika – Szíria és Egyiptom

A konfliktus 2011-es kirobbanása óta a szír kormány több tízezer embert tüntetett el erőszakkal. Az emberi jogi ügyvédet, Khalil Maatougot 2012 októberében vették őrizetbe a biztonsági erők Damaszkuszban, azóta sem tudni róla semmit. A szoftvermérnök és szólásszabadság aktivista Bassel Khartabilról – akit 2012 márciusában tartóztattak le, majd egy damaszkuszi börtönbe szállítottak – tavaly október óta nem hallott senki.

Bassel Khartabil

Bassel Khartabil

 

Az egyiptomi belügyminisztérium az erőszakos eltüntetést a békés ellenzékiek kisöprésére használja. 2015 eleje óta több száz embert – köztük gyerekeket – tüntetettek el a hatóságok. Az eltüntetésekben részt vesz a főügyészség is, akik nem hajlandóak vádat sem emelni az elkövetők ellen. 2016 januárjában a 14 éves Aser Mohamedet 34 napra tüntették el és kínozták meg. Islam Khalilt az otthonából rabolták el 2015 májusában, 122 napig nem lehetett tudni, hogy mi van vele. Jelenleg mindketten a tárgyalásukra várnak, a bizonyíték ellenük a kínzással kikényszerített vallomásuk. Ha Khalilt bűnösnek találják, akár halálra is ítélhetik, Aser 15 év börtönt kaphat.

Az amerikai régió - Mexikó

Az Amnesty International 2016 januárjában megjelent jelentése szerint több mint 27 000 Mexikóban eltűnt ember hollétéről nem lehet semmit tudni. A jelentés többek között 43 tanár eltűnéséről számol be 2014 szeptemberéből Ayotzinapából, és a Chihuahua állambeli Ciudad Cuauhtémoc környéki eltűnésekről 2009 és 2014 között.

A jelentésben megfogalmazott ajánlások között az szerepel, hogy az erőszakos eltüntetés legyen önálló bűncselekményként nevesítve az ország eltűnésekről szóló általános törvényében, és hogy az ország teljesítse kötelezettségeit, és derítse fel a bejelentett eltűnéseket.

Ázsia – Pakisztán és Laosz

Több mint egy éve, hogy Pakisztán első női újságírója, a 24 éves Zeenat Shahzadi „eltűnt.” 2015. augusztus 19-e óta senki sem hallott róla. A családja szerint nem sokkal az eltűnése előtt a biztonsági erők vették őrizetbe. Az ügyében egyelőre semmilyen előrelépést nem tudott felmutatni a kormány erőszakos eltüntetéseket vizsgáló bizottsága.

Sombath

Sombath

 

Amikor Barack Obama a jövő hónapban első amerikai elnökként Laoszba látogat, megkérdezhetné: „Hol van Sombath?” Az aktivista Sombath Somphone-t a rendőrség 2012 decemberében vitte el, sorsa azóta is ismeretlen. Három évvel az eset után az Amnesty International felszólította a laoszi kormányt, hogy hozzon létre egy független vizsgálóbizottságot az igazság felderítésére, mivel a rendőrségi nyomozás nem volt megfelelő. A hatóságok emellett elmulasztották Sombath családját a nyomozás fejleményeiről tájékoztatni.

Európa - Törökország

A Törökország dél-keleti részén zajló biztonsági akciókat törvényi felhatalmazás nélkül hajtják végre. A kurd politikus Hurşit Külter – a kurd önállóság egyik legismertebb szószólója – három hónapja, május 27-én tűnt el. A helyi hatóságok és biztonsági erők tagadták, hogy őrizetbe vették volna, annak ellenére, hogy nem sokkal eltűnése előtt Külter azt mondta az apjának, hogy rendőrök jártak nála. Az Amnesty International szerint megdöbbentő, hogy a hatóságok nem képesek gyorsan, hatékonyan és függetlenül kivizsgálni az erőszakos eltüntetéseket.

Afrika – Kamerun, Kenya és Zimbabwe

A kameruni hatóságok Boko Haram elleni harca önkényes letartóztatásokhoz, fogvatartásokhoz, erőszakos eltüntetésekhez és tárgyalás nélküli kivégzésekhez vezet. 2014. december 27-én az ország északi részén legalább 130 embert tartóztattak le, holléttük azóta is ismeretlen. Azok közé a 200 férfi és fiú közé tartoztak, akiket aznap tartóztattak le, mert a gyanú szerint a Boko Haram terroristái voltak. A mai napon az Amnesty International 'Védd a jogainkat' névvel kampányt indít az eltűntek érdekében.

Kenyában az erőszakos eltüntetések mindennaposak. A rendelkezésre álló bizonyítékok ellenére a hatóságok tagadják, hogy rendszerszintű jogsértésről lenne szó. Ebben a hónapban a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy Willie Kimani emberi jogi ügyvéd, ügyfele Josphat Mwendwa és sofőrjük, Joseph Muiruri erőszakos eltüntetés áldozata lett, majd később rendőrök végeztek velük. Holttesteiket júliusban egy folyóból halászták ki. Az Amnesty International régóta sürgeti egy vizsgálóbizottság összehívását, és egy, a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a felelősségre vonást biztosító jogi környezet kialakítását.

A kormányt kritizálók erőszakos eltüntetése bevett gyakorlat Zimbabwéban. Egy évvel azután, hogy Robert Mugabe elnöknek levelet küldött az Amnesty International az eltűnt aktivista, Itai Dzamara ügyében, újra felszólítjuk a zimbabwei kormányt, hogy hozzanak létre egy az ügyét kivizsgáló bizottságot. Dzamarát 2015. március 9. óta nem látták. A kormány egyelőre nem reagált.

Itai_Dzamara

Itai Dzamara

 

Figyelmébe ajánljuk