Amnesty: több tízezer menekült esne csapdába, ha elfogadnák az Európai Bizottság javaslatát

  • narancs.hu
  • 2017. február 3.

Külpol

Az EU tengeri határainak lezárása miatt Líbiában rekedt embereket kínzás és szexuális erőszak veszélye fenyegeti. Az Amnesty International közleménye a mai EU-csúcs egyik fontos témájáról.

Az EU tengeri határainak lezárása több ezer menekültet és migránst tenne ki rettenetes jogsértéseknek Líbiában – figyelmezteti a ma Máltán az EU–Líbia migrációs tervről vitázó uniós vezetőket az Amnesty International. Az Európai Bizottság a múlt hónap végén terjesztette elő a javaslatot, amelynek célja a Földközi-tenger középső részén zajló migrációs útvonal „szabályozása”.

Az EU tengeri műveletei, a Sophia és a Triton a gyakorlatban kiszerveznék a menekültek és migránsok felkutatását és kimentését: megosztanák a koordinátáikat a líbiai parti őrséggel, és segítenék az elfogásukat és visszaküldésüket Líbiába.

Kimentett migránsok Líbia partjainál

Kimentett migránsok Líbia partjainál

Fotó: MTI/AP

„A javaslat, hogy visszavonják az uniós tengeri műveleteket a kutatás és mentés területéről, és támogassák – közvetve pénzeljék – a líbiai parti őrséget, hogy betöltsék ezt az űrt, egy alig leplezett terv, hogy megakadályozzák a menekültek és migránsok eljutását Európába. Több tízezer ember esne csapdába a konfliktus sújtotta Líbiában, a javaslat kínzás és kizsákmányolás veszélyének teszi ki őket. Ez a legfrissebb, egyben talán a legérzéketlenebb jele annak, hogy Európa vezetői hogyan fordítanak hátat a menekülő embereknek” – mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményekkel foglalkozó irodájának igazgatója.

Minden valószínűség szerint a parti őrség által elfogott embereket líbiai őrzött táborokba vinnék vissza. Az Amnesty International jelentése szerint ezekben a táborokban határozatlan ideig és önkényesen tartják fogva embertelen körülmények között a menekülteket és migránsokat, kínzás és szexuális erőszak áldozataivá válnak ezeken a helyeken. A német kormány héten kiszivárgott jelentése ugyanezekre a megállapításokra jutott. A javaslatban nem szerepel semmilyen olyan garancia, amely biztosítaná, hogy az EU közvetlenül ne járuljon hozzá komoly jogsértések elkövetéséhez a líbiai hatóságokkal való együttműködése során.

„Őszintén megdöbbentő, hogy egyáltalán felmerülhetett ez a terv, főleg ha figyelembe vesszük a Líbiában uralkodó körülményeket, illetve a menekültek és migránsok szenvedésének méreteit. Az áttelepítésre vonatkozó kézzelfogható részletek vagy azoknak a garanciáknak a hiánya, amelyek megakadályoznák, hogy emberek csapdába essenek egy törvények nélküli országban, pontosan megmutatja a cinikus javaslat mögött húzódó kegyetlen szándékot” – mondta Iverna McGowan.

Neked ajánljuk