Andrej Babiš: a magyarok nem hülyék, ha nem elégedettek a kormányukkal, majd leváltják

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 24.

Külpol

És még az internet sincs cenzúrázva.

Interjút adott a Die Weltnek Andrej Babiš cseh miniszterelnök, amelynek apropóját többek között az adta, hogy az ő pártjából, az ANO-ból érkezik Věra Jourová a jogállamiságért felelős biztosi pozícióba, írja az Azonnali.

A miniszterelnök úgy kommentálta Jourová kinevezését, büszke rá, hogy a politikus már másodjára kap pozíciót az Európai Bizottságban, az pedig, hogy ez a poszt a jogállamisággal függ össze, a Csehország iránti bizalmat bizonyítja.

Babiš arról is beszélt, hogy Ursula von der Leyennel biztosan jobban együtt tudnak majd dolgozni, mint Jean-Claude Junckerrel, hiszen már most jobb a viszonyuk, mint a bizottság leköszönő elnökével.

A lap arra is kitért, vajon Jourová mennyire fog hatékonyan fellépni a hetes cikkes eljárásokban Lengyelország és Magyarország ellen, mire Babiš azt mondta: "Lengyelország és Magyarország szuverén országok, ahol demokratikus választások vannak, az internet nincs cenzúrázva, az emberek pedig nem hülyék. Ha nem elégedettek a kormányukkal, majd leváltják őket."

Amikor pedig arra terelte a szót az újságíró, hogy bár ejtették a nyomozást a cége által jogosulatlanul felvett uniós pénzek miatt, az OLAF (az EU csalás elleni hivatala) még mindig nincs meggyőzve és tiltott állami támogatásra gyanakszik, a cseh miniszterelnök azt mondta, ez egy rossz vicc! Szerinte ő rendes ember, a választók rá szavaznak, a tömegtüntetéseket nem kell komolyan venni, és különben sem lehet korrupt, hiszen rengeteg pénze van.

"Igen, kőgazdag vagyok, ezért nem vagyok korrupt. Senkinek sincs elég pénze, hogy engem megvegyen."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.