Arnold Schwarzenegger a kristályéjszakához hasonlította a Capitolium ostromát

  • narancs.hu
  • 2021.01.10 17:37

Külpol

Szerinte Trumpra a történelem legrosszabb amerikai elnökeként fognak emlékezni. 

„Szerda volt az Egyesült Államok kristályéjszakája. A csőcselék nemcsak a Capitolium ablakait zúzta be, hanem a számunkra természetesnek vett eszméket is. Nemcsak az amerikai demokráciának otthont adó épület ajtaját törték be, hanem azokat az eszméket is megtaposták, amelyekre a hazánk épült” – mondta Arnold Schwarzenegger, Kalifornia korábbi kormányzója. 

A hollywoodi filmsztár Twitter-videóját a Telex szúrta ki; Schwarzenegger azt mondta, Ausztriában nőtt fel, így pontosan tudja, hogy mi történt a kristályéjszakán, amikor 1938. november 9-10-én a nácik zsidóellenes progromot rendeztek Németországban. Felidézte gyerekkora rossz emlékeit, amiről csak ritkán szokott beszélni; 1947-ben, két évvel a második világháború után született egy megtört emberekkel teli országban és sokszor szemtanúja volt, ahogy részeg apja bántalmazta az anyját. „Az egész hazugságok sorozatával és intoleranciával kezdődött. Európaiként első kézből tapasztaltam meg, hogy a dolgok miként csúsznak ki az irányításunk alól” – mondta. 

Szerinte a republikánusok, akik segítették Trumpot az elmúlt négy évben, tettestársai a Capitoliumot megostromló tömegnek.  „Trump elnök megpróbálta megdönteni a tisztességes választások eredményét. Államcsínyra törekedett, és hazugságokkal tévesztette meg az embereket. Apámat és szomszédainkat is hazugságokkal tévesztették meg, és tudom, hova vezetnek az ilyen hazugságok. Trump elnök megbukott, mint vezető” – fogalmazott. Úgy véli, Trumpra az Egyesült Államok történelmének legrosszabb elnökeként fognak emlékezni, és olyan lényegtelen lesz, mint egy régi Twitter-üzenet. 

(Telex)

 

Neked ajánljuk

Komáromi Zoltán: Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

  • Bányai György
A DK egészségpolitikusa, gyakorló háziorvos szerint kormányváltás esetén a karanténszabályok szigorú betartásával, nagy számú teszteléssel és a harmadik, negyedik oltás beadásával jövő tavasszal megállítható lenne a járvány.