Átszakadt a Dnyeper gátja Herszonnál

  • narancs.hu
  • 2023. június 6.

Külpol

Települések kerülhetnek víz alá, a környező területet evakuálják. A gátszakadás érintheti a zaporizzsjai atomerőmű és a Kakhovka vízerőmű működését és a termőföldek öntözését is.

Az orosz hadsereg felrobbantotta a Nova Kakhovka nevű gátat a Dnyeperen, Herszon közelében, közölte az ukrán hadsereg kedd reggel.

írja a The Guardian. A Telegramon Olekszandr Prokudin, a Herszoni terület kormányzója azt mondta üzenetében, hogy az evakuációk megkezdődtek az árvíz által leginkább veszélyeztetett területekről, melyeken a víz öt órán belül kritikus szintre emelkedik.

Az orosz média tagadta, hogy a Dnyeper gátja támadás következtében rongálódott meg. Ukrán jelentések szerint a gát északi része robbant fel. A megrongálódott gátról a közösségi médiában terjednek a videók, illetve műholdas felvételek.

A Nova Kakhovka gát kritikus fontosságú. A 30 méter magas, 3,3 kilométer széles építmény a Dnyeper folyón vizét szabályozza. Innen veszik a zaporizzsjai atomerőmű hűtővizét, innen származik a víz Ukrajna déli termőföldjeinek öntözéséhez. A Kakhovka vízerőművet is ez hajtja, így a gát megrongálódása tovább feszítheti az amúgy is kritikus ukrán energiahelyzetet.

Az áradással számos település víz alá kerülhet, köztük maga Herszon, melyet az ukránok 2022 végén foglaltak vissza az oroszoktól.

Zelenszkij: Orosz terroristák

Az ukrán elnök Twitteren közzétett bejegyzésében az áll: "Orosz terroristák". Zelenszkij azt írta, a gát megsemmisítése újabb bizonyítékul szolgál a világnak, hogy az oroszokat az ukrán föld "minden szegletéből" ki kell űzni.

Egyetlen métert sem szabad hagyni nekik, mert minden egyes métert terrorcselekményekre használnak fel.

Zelenszkij szerint a biztonság csak Ukrajna győzelmével jöhet el, és a "terroristák" nem állíthatják meg Ukrajnát sem vízzel, sem rakétákkal. Az ukrán elnök kiírása szerint "minden szolgáltatás működik". Zelenszkij a gát felrobbanása miatt összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot – olvasható a hvg.hu cikkében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk