Az első nagy döntések: Trump egy kicsit becsicskult a republikánus elitnek

  • narancs. hu
  • 2016. november 14.

Külpol

De azért a rasszista fehér szavazók felé is bemutatott egy karlendítéssel felérő gesztust.

Donald Trump kampányának egyik legfontosabb és leghatásosabb üzenete az elitellenesség volt. Sokan úgy is bedőltek ennek a retorikának, hogy tudták, Trump természetesen nyakig benne van az elitben: beleszületett, és nem is lépett ki onnan soha. De arra legalább joggal számított sok millió szavazója, hogy Trump kisöpri az eddigi „washingtoni elitet”, amelyet annyit szapult beszédeiben. Azt talán kevesebben gondolták végig, hogy ez automatikusan egy új elit létrehozását jelenti, és egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz az előzőnél.

Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy a régi elit is marad, az újak pedig tényleg rosszabbak még náluk is.

Reince Priebus nyugtat

Reince Priebus nyugtat

Fotó: MTI/EPA

A megválasztott elnök tegnap bejelentette, hogy Reince Priebust, az RNC (Republican National Committee) elnökét, vagyis a párt adminisztratív vezetőjét kérte fel kabinetfőnöknek. Priebus a legbefolyásosabb republikánus, a Trumpot sokszor nyíltan kritizáló Paul Ryan képviselőházi elnök szövetsége és barátja, és sajtóhírek szerint éppen Ryan javasolta őt a legfontosabb kormányzati posztra. Ez Trump részéről komoly megalkuvás, vagy ha nagyon jóindulatúak vagyunk, akkor szokatlanul erős jele a kompromisszumkeresésnek. Trump ugyanis azzal töltötte a kampánya jelentős részét, hogy a republikánus pártelitet gúnyolta és szidalmazta: magát az RNC-t és külön Ryant is azzal vádolta, hogy háttérhatalmak érdekeit képviselik. Nos, ezután majd az ő kormányában teszik ezt.

Trump és Ryan a győzelem után

Trump és Ryan a győzelem után

Fotó: MTI/AP

A republikánus elit és Ryan pocskondiázásának fő alakja volt Steve Bannon, az új vonalas amerikai szélsőjobb egyik befolyásos médiumának vezetője. Az antiszemita és nőgyalázó, összeesküvéseket gyártó Breitbart News az orosz titkosszolgálat és a fideszes sajtó egyik kedvence. Bannon a kampány finisében Trump főtanácsadója volt, és állítólag a kabinetfőnöki tisztségre is pályázott. De egyelőre be kell érnie a főtanácsadói tisztséggel, Priebus mellett ugyanis az ő kinevezéséről is döntött a Donald. Lehet, hogy ettől még neki lesz nagyobb befolyása Trumpra, de formálisan Priebus fogja irányítani az elnöki stábot, minden rajta megy majd keresztül. Bannon kinevezése persze így is sokakban keltett riadalmat, mert hát valóban, egy évvel ezelőtt például még nehéz lett volna elképzelni, hogy az oroszok szájíze szerint fogalmazó széljobb kapjon vezető kormányzati tisztségeket a Fehér Házban.

Trump győzelme után Priebus arról beszélt, hogy a megválasztott elnök bonyolultabb személyiség, mint amilyennek a kampányban mutatta magát, reflexív ember, aki most meg akarja nyugtatni és össze akarja hozni az embereket. Ez a saját stábjában már sikerült: a legnagyobb nyugalomban ül benne egymás mellett az ország egyik fele által megvetett washingtoni elit és az ország másik fele által megvetett gátlástalan szélsőjobb.

(Washington Post, ABC News)

Figyelmébe ajánljuk