Az EP nemet mondott a keleti vakcinákkal beoltottak utazási könnyítésére

  • narancs.hu
  • 2021. április 29.

Külpol

A Momentum, a Fidesz és a KDNP  nemmel, a Jobbik és az MSZP igennel szavazott.

Az Európai Parlament 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett megszavazta, hogy csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak járjon automatikusan az utazási könnyítés, vagyis a zöldigazolvány - írja az EUrologus.

Mint írják, a Parlament azt javosolja, hogy az igazolványok birtokosainak ne kelljen további kötelező utazási korlátozásokra, például karanténra, önkéntes karanténra vagy tesztelésre számítaniuk.  Az EP állásfoglalása szerint  a tagállamok általi kölcsönös elismerésnek kötelezően csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákra kellene kiterjednie. Ugyanakkor azt javasolják,  hogy minden tagállam maga mérlegelhesse,  hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel.

A lap megjegyzi, hogy jelenleg sem a kínai Sinopharm, sem az orosz Szputnyik nem rendelkezik ezzel az engedéllyel, de a Sinopharm napokon belül megkaphatja.

 

Figyelmébe ajánljuk