Újabb eljárás indult Navalnij ellen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 29.

Külpol

Csütörtökön két bírósági tárgyaláson is vádlottként szerepelt a börtönben ülő ellenzéki politikus.

„Állampolgári jogokat sértő nonprofit szervezet létrehozása” címén indított büntetőeljárást a börtönben lévő Alekszej Navalnij ellen az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). 

Az eljárás Navalnij mellett Ivan Zsdanov, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatója és Leonyid Volkov, az úgynevezett regionális Navalnij-törzsek hálózatának koordinátora ellen is zajlik. Február óta vizsgálják, hogy valóban az állampolgárok személyiségét és jogait sértő nonprofit szervezetet hoztak-e létre az érintettek. Csütörtökön Moszkvában előzetes bírósági tárgyaláson ismertették a fővárosi ügyészség keresetét.

Ha Navalnijt és társait jogsértő nonprofit szervezet alapítása címén elítélik, 1,2 millió forintnak megfelelő pénzbírságot és 4 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk.

Leonyid Volkov a YouTube-on bejelentette, hogy a Navalnij-törzsek regionális hálózatának helyi csoportjai önálló szervezetekként működnek tovább. „A hálózat fenntartása jelenlegi formájában lehetetlen. Ez a szélsőségességről rendelkező törvénycikk alkalmazását vonná maga után, akárcsak büntetőítéleteket a törzsek dolgozóinak és azoknak, akik együttműködnek velük” – mondta Volkov. A hálózatot eredetileg Navalnij 2018-as elnökválasztási kampányára hozták létre, de az ellenzéki politikus a Központi Választási Bizottság döntése értelmében, felfüggesztett büntetései miatt nem lehetett jelölt.

Szintén csütörtökön született ítélet egy Navalnijt érintő másik ügyben. Mint a 444.hu emlékeztet, az ellenzéki politikus tavaly augusztusban korrupt lakájoknak és lelkiismeretlen árulóknak nevezte egy kampányvideó szereplőit. A reklám azt az alkotmánymódosítást népszerűsítette, amely lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin 2036-ig elnök maradhasson. Ez a módosítás azóta hatályossá vált.

A sértés miatt a videó egyik szereplője, a 95 éves veterán, Ignat Artyemenkó indított pert, rágalmazás címén. Navalnijt 850 ezer rubeles – mintegy 3 és félmillió forintos – pénzbüntetésre ítélték, amit most helybenhagyott a fellebbviteli bíróság. A tárgyaláson Navalnij videokapcsolat révén beszélt.  

Március 31-én elkezdett éhségsztrájkja óta most szerepelt először a nyilvánosság előtt. Rosszul néz ki, nagyon lefogyott. Az utolsó szó jogán elmondott beszédében meztelen királynak nevezte Putyint, aki a végsőkig akar uralkodni.

Az ellenzéki politikus most két és fél éves szabadságvesztését tölti. Az éhségsztrájkot orvosai tanácsára befejezte. Szimpatizánsai január 23-án és 31-én, valamint február 2-án és április 21-én tiltakoztak fogva tartása ellen Oroszország-szerte.

A demonstrációk résztvevői közül mintegy 13 ezer embert vettek őrizetbe a hatóságok.

 

 

Figyelmébe ajánljuk