Az EP szankcionálná Mahsa Amini halálának felelőseit

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 6.

Külpol

És az Iránban kirobbant tüntetések elnyomásában részt vevőket is.

Az Európai Parlament (EP) elítélte a fiatal iráni nő, Mahsa Amini letartóztatás utáni halálához vezető bánásmódot, és uniós szankciókat sürgetett a felelősök és az eset miatt kirobbant tüntetések elnyomásában részt vevők ellen – közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a fiatal iráni nő bántalmazásának és halálának hatékony és mindenekelőtt független kivizsgálását kérték. Emellett támogatásukról biztosították az iráni tiltakozások résztvevőit, és elítélték az iráni biztonsági erők által „széles körben, szándékosan és indokolatlanul” alkalmazott, számos áldozatot követelő erőszakot. Felszólították továbbá az iráni hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül bocsássanak szabadon mindenkit, akit a tiltakozásokkal kapcsolatban kizárólag azért börtönöznek be, mert békésen gyakorolta a véleménynyilvánítás, az egyesülés és a békés gyülekezés szabadságához való jogát, vagy, mert kiállt az emberi jogokért.

Az állásfoglalás felszólította az Európai Uniót, hogy emberi jogi szankciós rendszere alapján vonja a korlátozó intézkedések hatálya alá a Mahsa Amini halálában vagy a tüntetők elleni erőszakban érinetteket. Az EP továbbá az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát is felkérte, vizsgája ki a történteket, valamint biztatták a Teheránban akkreditált uniós nagykövetségeket, hogy nyújtsanak védelmet az emberi jogok, és mindenekelőtt a női jogok védelmezői és az uniós és iráni kettős állampolgárok számára.

A 22 éves Mahsa Aminit szeptember közepén vették őrizetbe, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a fiatal nőt a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később egy teheráni kórházban halt meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk