Több mint hetvenen haltak meg a Mahsza Amini halála miatti tüntetéseken

Külpol

Az áldozatok között négy gyerek is van, az iráni rendfenntartó erők éles lőszerrel is lőttek a tiltakozókra.

Tizennégy helyszínen legalább 76 ember, köztük hat nő és négy gyerek halt meg Iránban az utóbbi tíz nap tüntetései során – közölte az oslói székhelyű Iran Human Rights (IHR) nevű jogvédő szervezet kedden.

A szervezet videófelvételeket is be tud mutatni annak bizonyítékaként, hogy az iráni rendfenntartó erők éles lőszerrel is lőttek a tiltakozókra. Hétfő este nemcsak Teheránban, hanem több vidéki városban is kiújultak a tüntetések.

Az országos tiltakozás oka, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte előírásszerűen a kötelező fejkendőt.

A jogvédők egyik videófelvételén az ország észak-nyugati részén lévő kurd területen lezajlott tüntetés látható, ahol nők álltak fel az autók tetejére és levették fejkendőiket. A közeli Tabrizban a rendőrség könnygázgránátokat dobott a tüntetők közé, és a felvételen lövések is hallhatók.

Az AFP hírügynökség által közölt felvételen rendfenntartók gumibotozzák a tüntetőket, akik a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei és elődje, Homeini ajatollah fotóit tépték szét.

Az emberi jogvédő szervezetek szerint a tüntetők több helyszínen köveket dobáltak, valamint rendőrautókat és középületeket gyújtottak fel. Válaszul a rendfenntartók Szanandadzs és Szardast városban több ízben is a tömegbe lőttek, a jogvédők szerint ólomlövedékekkel és éleslőszerrel egyaránt. További felvételeken fiatal iráni nők láthatóak, amint a felvonulók biztatására elégetik a fejkendőjüket és jelképesen levágják a hajukat.

A közösségi médiában megjelent hírek szerint több egyetemen órák maradtak el, több oktató is felmondott, mert több egyetemistát is letartóztattak.

A Reuters hírügynökség beszámolójában kiemelte, hogy a közösségi médiában megjelent videófelvételek és beszámolók hitelességét egyelőre nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Az iráni hatóságok legutóbbi hivatalos jelentése szerint a Mahsza Amini szeptember 16-i halálhírét követően kezdődött tüntetések során eddig 41-en haltak meg, a letartóztatottak száma 1200.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk