Az EU befagyasztja Putyin és Lavrov vagyonelemeit

  • 2022. február 25.

Külpol

Ezzel Aszad és Lukasenko mellett ők az egyedüli olyan emberek, akikkel ez megtörténik a történelem folyamán.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő és Szergej Lavrov külügyminiszter ellen uniós szankciókat vezethetnek be. Most a BBC-nek megerősítették a hírt, de ugyanerről ír az AP hírügynökség is.

A BBC nem ismeri az esetlegesen érintett vagyonelemek részleteit, illetve azt sem, hogy bármelyiküknek van-e egyáltalán vagyona az EU-ban.

Az EU eddig Bassár el-Aszad szíriai, valamint Alekszandr Lukasenko belorusz diktátort sújtotta szankciókkal, ehhez a körhöz csatlakozott most Putyin

– mondta Josep Borrell, az EU külügyi vezetője.

Az AP-nak ugyanezt Lettország külügyminisztere erősítette meg. Mint írják, a lépés azt jelzi, hogy a nyugati hatalmak példátlan intézkedések felé mozdulnak, hogy rákényszerítsék Putyint, hagyja abba Ukrajna megszállását, és ne szabadítson el egy nagyobb háborút Európában.

A szankcióknak nem ez lesz az egyetlen eleme, a részleteket később hozzák nyilvánosságra.

A brit kormány valószínűleg ugyanezt teszi majd, ugyanis Nagy-Britannia az MTI szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter elleni célzott szankciók azonnali érvényesítésére készül az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul - közölte pénteken a NATO-társállamok vezetőivel Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson a szövetség pénteki virtuális csúcsértekezletének résztvevőihez szólva úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában katasztrofális helyzet kezd kibontakozni, és Putyinnak a hidegháború után kialakult rend felforgatását célzó revansista törekvései vannak.

A brit kormányfő arra hívta fel a NATO-vezetők figyelmét, hogy az orosz elnök ambíciói nem feltétlenül érnek véget ezen ponton, és az ukrajnai hadművelet nyomán kialakult helyzet valójában euro-atlanti válság, amely globális következményekkel jár.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk