Moszkva megfenyegette Finnországot és Svédországot

  • narancs.hu
  • 2022. február 25.

Külpol

Ha csatlakoznak a NATO-hoz, annak katonai következményei lesznek - mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Egy moszkvai sajtótájékoztatón Marija Zakharova orosz külügyi szóvivő azzal fenyegetőzött, hogy ha bármelyik északi ország csatlakozni kívánna a védelmi szövetséghez, a NATO-hoz, annak „súlyos katonai és politikai következményei lennének, amelyek országunktól ellenlépések megtételét követelnék meg” - jelentették orosz hírügynökségek a BBC szerint.

„A finn kormány elkötelezettségét a katonai elzárkózás politikája mellett fontos tényezőnek tartjuk az észak-európai biztonság és stabilitás szavatolásában” - mondta Zakharova.

Bár Finnország bizonyos ügyekben együttműködik a biztonsági szövetséggel, és részt vesz a testület mai brüsszeli ülésén, hivatalosan nem csatlakozott a blokkhoz - teszi hozzá a BBC.

Januárban Sanna Marin finn miniszterelnök azt mondta, hivatali ideje alatt nagyon valószínűtlen, hogy Finnország kérné a NATO-tagságot. Csütörtökön, az Ukrajna elleni orosz támadás napján azonban úgy fogalmazott, bár Finnország jelenleg nem néz szembe katonai fenyegetéssel, a támadás hatására biztos változni fog a hónapok óta folyó vita az ország NATO-tagságáról. Hozzátette azt is, hogy csak nagyon széles parlamenti és társadalmi támogatottság mellett jelentkeznének a szövetségbe. 

A svéd miniszterelnök, a szociáldemokrata Magdalena Andersson csütörtökön újságíróknak azt mondta, a svéd álláspont egyelőre az ukrajnai események hatására sem változott, az kiszámítható és világos, Svédország régóta nem tagja egy szövetségnek sem, és semlegessége jól is szolgálta az ország érdekeit. 

Svédország és Finnország lehetséges NATO-tagságáról kérdezték Jens Stoltenberg főtitkárt is csütörtökön, ő akkor azt mondta, a két ország szoros partnere a szövetségnek, és mindkét ország világosan állást foglalt amellett, hogy a NATO ne kössön olyan egyezményt Oroszországgal, amely a jövőben megtiltaná a szövetség későbbi bővítését. Stoltenberg azt is hangsúlyozta, tiszteletben tartják az országok szuverén döntését, akár csatlakoznának a szövetséghez, akár nem. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk