Az EU is kiáll a puccsisták által eltávolított nigeri államfő mellett

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 31.

Külpol

Josep Borrell hangsúlyozta, a demokratikusan megválasztott Mohamed Bazoum továbbra is az ország egyetlen államfője.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiállt Niger demokratikusan megválasztott elnöke mellett és elfogadhatatlannak nevezte az országban szerdán elkövetett katonai puccsot.

Borrell hétfői közleményében azt írta: az Európai Unió csatlakozik a tizenöt államot tömörítő ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) államfőihez, akik elítélték a Nigerben végrehajtott puccsot. Az Európai Unió támogatja az ECOWAS által a puccsra válaszul elfogadott összes intézkedést, amelyek között a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőivel szembeni szankciók, illetve erő esetleges alkalmazása is szerepelt, egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt.

A főképviselő kijelentette:

a demokratikusan megválasztott Bazoum továbbra is az ország egyetlen államfője, más vezetőt nem lehet hivatalosan elismerni, ezért haladéktalanul és feltétel nélkül vissza kell szereznie hivatala gyakorlásának szabadságát és teljességét.

„Az Európai Unió elutasítja a külföldi beavatkozással kapcsolatos vádakat. Fontos, hogy a nigeriek választáson kifejezett akaratát tiszteletben tartsák” – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy az Európai Unió a puccsistákat tartja felelősnek a civilek, a diplomáciai személyzet és a diplomáciai létesítmények elleni támadásokért.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk