Bojkottálta a Fidesz a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást

  • narancs.hu
  • 2023. július 31.

Belpol

Az ülés ennek megfelelően határozatképtelennek bizonyult.

Bojkottálta a Fidesz frakciója a 49 ellenzéki képviselő által kezdeményezett hétfői rendkívüli parlamenti ülésnapot, aminek a fő témája Svédország NATO-csatlakozásának megszavazása lett volna.  Az Orbán-kormány még mindig arra vár, hogy a törökök megszavazzák-e a lépést, hogy utána ők is önálló, szuverén döntést hozhassanak – írja a 444. A hírportál tudósítása szerint a hétfői bojkott miatt legkorábban szeptember elején, az első rendes parlamenti ülésnapon lesz elvi lehetőség a szavazásra, hacsak maga a Fidesz nem hív össze addig rendkívüli ülést.

Finnország és Svédország 2022. május 15-én, illetve 16-án nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Svédország a döntésével párhuzamosan egyértelműen jelezte: nem kíván sem NATO-bázisokat, sem atomfegyvereket telepíteni az országba, és ennek hallatán még Vlagyimir Putyin is elfogadhatónak nevezte a katonai szövetség északi bővítését, amit a tagállamok is majdnem egyöntetű támogatással fogadtak. De csak majdnem, Törökország ugyanis 2022. május 18-án jelezte: blokkolja Finnország és Svédország csatlakozási kérelmének befogadását.

Majd július közepén Erdogan jelezte, támogatni fogják Svédország csatlakozását.

A többi NATO-tagországhoz hasonlóan 2022. július közepén a magyar kormány is benyújtotta az országgyűlésnek azt a két törvényjavaslatot, ami megadta volna Svédországnak és Finnországnak a parlamenti támogatást a csatlakozáshoz, de októberre kiderült, hogy ezeket nem vették tárgysorozatba.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk