Az EU külügyminiszterei hétfőn tárgyalnak Törökországról

  • narancs.hu
  • 2019. november 10.

Külpol

A szíriai offenzívával kapcsolatban.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei brüsszeli ülésükön egyebek mellett a migrációval, a Ciprus közelében folytatott próbafúrásokkal, valamint a szíriai offenzívával összefüggésben is tárgyalni fog Törökországról hétfőn. Kedden az uniós tagországok védelmi miniszterei egyebek mellett az EU és a NATO együttműködéséről tárgyalnak a NATO-főtitkárával.

A miniszterek az október közepén tartott EU-csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozat alapján várhatóan megvitatják Törökország északkelet-szíriai katonai fellépését is.

A tanács áttekinti majd a legsürgetőbb nemzetközi kérdéseket, egyebek mellett az afganisztáni helyzetet a szeptember végén tartott elnökválasztást követően, a béketárgyalásokkal, valamint a konfliktus tartós és tárgyalásos alapú politikai megoldására irányuló törekvésekkel kapcsolatos legutóbbi fejleményeket. A külügyminiszterek megvitatják továbbá a Perzsa-öböl és Irán térségének biztonsági helyzetét, megvizsgálják, hogy az EU hogyan járul hozzá a régió stabilizálásához.

MTI

Figyelmébe ajánljuk