Az EU-s választók fele az unió szétbomlását, harmada pedig háborút is lát a jövőben

  • narancs.hu
  • 2019. május 16.

Külpol

Főleg azok, akik a választáson várhatóan szélsőséges pártra fognak szavazni.

Kifejezetten borúlátóak az Európai Unió választói a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) felmérése szerint. Széthullás, háború - ezek az elképzelhetőnek tartott jövőképek kulcsszavai - ír az Index az adatok összefoglalásáról.

A felmérés szerint az EU polgárok több mint fele szerint 10-2 éven belül az unió felbomlik, 30 %-uk pedig azt is elképzelhetőnek tartja, hogy háború tör ki a tagállamok között. Pedig a szövetség épp utóbbi elkerülésére jött létre anno - teszik hozzá.

A felmérést 14 orszég adatai alapján végezték, míg Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, Görögországban, Csehországban és Lengyelországban a válaszadók fele szerint széthullik az EU, addig csak a védek, a dánok és a spanyolok többsége gondolta ennek ellenkezőjét.

Az adatok alapján a háborút is vizionalizásló vélemények azok körében voltak erősebbek, akik az EP választáson várhatóan szélsőséges pártra fognak szavazni.

"A felmérésben részt vevő államokból az Európai Parlament tagjainak 80 százaléka kerül majd ki, ennek alapján lehet mondani, hogy a Parlament még inkább megosztott lesz, ami megbéníthatja az EU működését" - írják.

A keleti és nyugati orszégok közti egyre mélyülő szakadékot is megemlítik, példaként Orbán Viktort felhozva mint nacionalista korményfőt, aki beszédeiben a bevándorlókat veszi célba és antiszeminta kampányt indított volt mentora, Soros György ellen. Hozzáteszik, hogy emellett Romániával, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben komoly jogállamisági kifogások is felmerültek.

Figyelmébe ajánljuk