Az Európai Bizottság alelnöke nem támogatja a felhatalmazási törvényt, de nincs joga fellépni ellene

  • narancs.hu
  • 2020. május 10.

Külpol

Varga Judit szerint a „hálózat nyomást gyakorol”.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért (jogállamiságért, európai értékekért) felelős cseh alnöke kifejezetten a magyar és lengyel helyzetről szóló interjút adott a német Frankfurter Allegmeneine Zeitungnak, amiről az Index szemlézett.

Véleménye szerint a magyarok és a lengyelek nem akarnak korlátlan állami hatalmat. A lengyelek miatt aggályát fejezte ki, hogy a korábban most vasárnapra tervezett választás előtt közvetlenül írták át a választási menetrendet. Úgy véli, Magyarországon a koronavírus valóban megkövetelhet rendkívüli intézkedéseket, de nem határidő nélkül, és különösen nem a sajtószabadság szűkítése céljából.

Brüsszel éberen figyeli a két országban zajló történéseket, kiemelten a sajtót fenyegető büntetőjogi szankciók bevezetését. A felhatalmazási törvényt nem támogatja, de nincs joga fellépni ellene. Egyébként folyamatosan kapcsolatban van a magyar civil szervezetekkel és újságírókkal.

Varga reagált: „a hálózat nyomás alá helyezte”

Varja Judit igazszágügyi miniszter Facebookon reagált az interjúra: szerinte „ismét kibújt a szög a zsákból”. Szerinte Jourová eleinte úgy vélte, a magyar koronavírus törvény nem ellentétes az uniós joggal és nincs szükség Magyarország elleni uniós eljárásra „de a hálózat nyilvánvalóan még nagyobb nyomás alá helyezte a szereplőke, aminek első eredménye Jourove tegnapi Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak adott interjúja”.

Szerinte az alelnök nyiltan fenyegetőzik az uniós pénzek megvonásával, illetve visszatér a jól ismert módszerhez, hogy ha a konkrét jogszabályokba nem tudnak belekötni, akkor arról kezdenek értekezni, akkor arról értekeznek, hogy kontextusban kell vizsgálni, hogy mi történik hazánkban.

„Ha – Jourová szerint – Magyarországon olyan félelmetes a légkör, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága nem is létezhet. Vajon mit szól ehhez az index.hu, 444.hu, 24.hu, hvg.hu, hírklikk.hu és társaik? Akkor ők hova álljanak?”

Figyelmébe ajánljuk