Hadserege fejlesztésére kap amerikai segélyt Csehország

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 29.

Külpol

A pénzből kibertámadások elleni csoportot hoznak létre.

Csehország 106 millió dollárt (45,8 milliárd forint) kap az Egyesült Államoktól hadserege fejlesztésére – közölte a cseh védelmi minisztérium és Washington prágai nagykövetsége csütörtökön az amerikai kongresszus döntésére hivatkozva. A segéllyel az Egyesült Államok részben kompenzálni szeretné Csehországot az orosz invázió ellen harcoló Ukrajnának küldött fegyverekért.

A CTK hírügynökség jelentése szerint 100 millió dollárt az Egyesült Államok külföldi katonai programok finanszírozására szánt, Ukrajnát érintő csomagjából kapja Prága, míg 6 milliót az orosz befolyás elleni harcra létesített alapból. A cseh védelmi tárca pontosítása szerint ebből a pénzből a cseh hadsereg kibertámadások elleni csoportot hoz létre.

„Úgy véljük, az amerikai ajándék annak elismerése, hogy Csehország a konfliktus kezdete óta segíti Ukrajnát, és felelősen viszonyul a saját, valamint szövetségesei védelméhez” – nyilatkozott a kongresszusi döntésről Jana Cernochová cseh védelmi miniszter. Washington egyébként még augusztus közepén bejelentette, hogy nyolc katonai és két szállító helikoptert ajándékoz Csehországnak az Ukrajnának nyújtott cseh támogatás elismeréseként. Az amerikai fél szerint Csehország csak az átadás költségeit, valamint a gépek korszerűsítését fogja fizetni.

Csehország a prágai sajtó szerint eddig mintegy 5 milliárd korona (82,5 milliárd forint) értékben szállított fegyvert és lőszert Ukrajnának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk