Az Európai Tanács elnöke Budapestre utazik, hogy Orbánnal tárgyaljon

  • narancs.hu
  • 2023. november 24.

Külpol

Sajtóhírek szerint a miniszterelnök Charles Michelnek írt levelében az Ukrajnáról szóló tárgyalások megakasztásával fenyegetőzött.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Magyarországra utazik, hogy kétoldalú megbeszélést folytasson Orbán Viktor miniszterelnökkel az Európai Tanács ülésének előkészítéseként írja az X-en (korábban Twitter) Ecaterina Casinge, Michel szóvivője. A találkozót december 14–15-én tartják.

A bejelentéssel kapcsolatban a 444.hu emlékeztetett, Magyarország 2024 második felében vehetné át a Tanács elnökének szerepét, ezt azonban az EU-ban annyira nem nézik jó szemmel, hogy az Európai Parlament júniusban jelentős többséggel fogadott el egy határozatot, amely kétségbe vonja, hogy Magyarország el tudná látni az elnökségi szerepet.

A látogatás mögött az állhat, hogy a Politico értesülései szerint

Orbán Viktor a napokban levelet írt Charles Michelnek, amelyben azzal fenyegetőzött, hogy kisiklatja az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat, amennyiben az uniós vezetők nem kezdenek stratégiai megbeszélésbe a Kijivvel kapcsolatos politikájukról.

A lap szerint Orbán azért fokozza a feszültséget, mert próbál befolyást szerezni a 13 milliárd eurós uniós támogatással kapcsolatban, amelyet a Bizottság a jogállamisági reformokról szóló döntéséig továbbra is blokkol. Igaz, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, ha minden jól megy, hamarosan közel egymilliárd euró már elérhetővé válik Magyarország számára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk