Megszavazta az EP: megkérdőjelezik, hogy Magyarország képes ellátni az EU Tanácsának elnökségét

  • narancs.hu
  • 2023. június 1.

Külpol

Részletesen felsorolták, hogy milyen problémáik vannak. 

442 igen szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett megszavazta az Európai Parlament azt a határozatot, amely nyomást szeretne gyakorolni az Európai Tanácsra, hogy a magyar kormány ne tarthassa meg 2024 második felében a rá eső soros uniós elnökséget – írja a 24.hu

Az elfogadott határozat részletesen sorolja fel, hogy az Európai Parlamentnek mi a problémája a magyar kormány működésével. Ezek között előkerülnek

  • a választásokkal kapcsolatos kritikák,
  • az üzleti szereplők megfélemlítése,
  • a rendeleti kormányzás,
  • a hetes cikk szerinti eljárás,
  • az országspecifikus ajánlások teljesítésének hiánya,
  • a befagyasztott pénzek,
  • valamint az Európai Ügyészséghez való csatlakozás elmaradása is.

A parlament a sajnálatát fejezi ki, hogy a bizottság nem lépett fel elég határozottan a hetes cikk szerinti eljárásban Magyarország ellen, egyúttal felkéri a testületet, hogy a Magyarország ellen folyó eljárásokban képviselje határozottan az eredeti szerepkörét, amely szerint a bizottság a szerződések őre. A határozatban az is szerepel, hogy azok a mérföldkövek, amelyeket a bizottság kér a magyar kormánytól a pénzekért cserébe, önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy megoldják a magyar jogállam problémáit.

A határozat szerint a bizottságnak meg kell oldania, hogy ne essenek el a pénzektől azok, akiknek ezek végső soron járnak, tehát a magyar állampolgárok és cégek. Ezért arra kérik a bizottságot, hogy oldja meg a pénzek elosztását kormányzati szereplők nélkül. A lényegi rész a 11-es pont, amelyben ez áll: az uniós soros elnökség nagyon fontos az uniós jogalkotásban, és kétségbe vonják, hogy a magyar kormány el tudná látni ezt a feladatot, írja a 24.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk