Életbe lépett a négynapos tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász között

  • narnacs.hu
  • 2023. november 24.

Külpol

Humanitárius okból függesztették fel a támadásokat, a háborúnak azonban nincs vége.

Péntek reggel életbe lépett a négynapos tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet között. A katari és az egyiptomi kormány, valamint az Egyesült Államok közvetítésével tető alá hozott egyezmény keretében a Hamász összesen 50, Gázában fogva tartott túszt enged el cserébe 150, izraeli börtönökben raboskodó palesztinért. Az első túszok várhatóan délután szabadulhatnak. A szerdán megkötött egyezmény lehetővé teszi továbbá a humanitárius segély bejuttatását az ostrom alatt lévő övezetbe. 

Az MTI tudósítása szerint helyi idő szerint reggel 7-kor elhallgattak a fegyverek, a tűzszüneti megállapodás szerint délután 4-kor a Hamász átadja Izraelnek az október 7-i terrortámadásban elrabolt túszok első csoportját, tizenhárom gyermeket és nőt, háromszor annyi, biztonsági okból őrizetbe vett palesztin női és 19 év alatti rabért cserébe. Palesztin beszámolók szerint kivontak minden katonai légi eszközt a Gázai övezet déli részéből. Az egyezmény szerint Izrael a Gázai övezet déli része felett egyáltalán nem, északi része felett pedig napi hat órán át nem repülhet.

„A háborúnak még nincs vége. Csak átmenetileg, humanitárius okból függesztették fel a támadásokat”

– közölte arab nyelvű videójában Aviháj Edri, az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője.

A tűzszünet életbe lépése után negyedórával légiriadó volt több, a Gázai övezet melletti izraeli faluban. Korábban az övezet melletti Nir Óz kibucban, valamint helyi idő szerint hajnali fél ötkor Nir Am kibucban volt légiriadó ellenséges rakéták miatt. Az izraeli hadsereg a tűzszünet életbe lépése előtt a Gázai övezet egész területén támadott, és a többi között felrobbantották az es-Sifá kórház alatti terror-alagutat. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök külföldi médiával foglalkozó tanácsadója, Mark Regev a CNN amerikai hírcsatornának úgy nyilatkozott, a tűzszünet „kiszámított kockázatot” jelent, és nem bizonyos a maradéktalan tiszteletben tartásában.

(Címlapképünkön: Izraeli katonák szárazföldi hadműveletet hajtanak végre a Gázai övezetben 2023. november 22-én. Fotó: MTI/AP/Victor R. Caivano)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk