Az izraeli háborús kabinet hajlandó újabb tűzszünetről tárgyalni Katarban

  • narancs.hu
  • 2024. február 25.

Külpol

De a nemzetbiztonsági tanácsadó szerint egy esetleges megállapodás sem jelenti a háború végét.

Sajtóhírek szerint az izraeli háborús kabinet jóváhagyta, hogy tárgyalókat küldjenek Katarba további tűzszüneti tárgyalásokra – írja a Guardian beszámolója alapján a Telex hírösszefoglalója.

Az izraeli küldöttség a hétvégén titkos tárgyalásokat folytatott Párizsban, ahol az izraeli tengerentúli titkosszolgálat, a Moszad vezetője és a hazai Shin Bet biztonsági szolgálat vezetője találkozott az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közvetítőivel.

„A küldöttség visszatért Párizsból, valószínűleg van tere a megállapodás felé való elmozdulásnak”

– mondta Tzacsi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó szombat este. Az izraeli média később arról számolt be, hogy a kabinet beleegyezett abba, hogy a következő napokban küldöttséget küldjön Katarba, hogy folytassák a tárgyalásokat egy körülbelül egy hét hosszúra tervezett tűzszünetről, amelynek keretei közt újabb izraeli túszokat engedne el a Hamász, palesztin foglyokért cserébe. Hanegbi hozzátette: „Egy ilyen megállapodás nem jelenti a háború végét.”

Közben vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben. A hadművelet során megöltek számos terroristát, és megtaláltak több rakétakilövő állást és fegyvert. Az egyik, orvosi laboratóriumként működő épületben egy hordozórakétára, valamint egy hűtőszekrény belsejébe rejtve nagy hatótávolságú rakétára leltek – írja az MTI.

Az IDF szóvivője egúttal bejelentette, hogy befejezték a harci tevékenységet a Hán-Júniszban működő Nasszer kórházban. A kórházban és környékén elfoglalása óta mintegy kétszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint tartóztattak le. A katonai közlemény szerint az elmúlt napon tovább folytak a harcok a városban, valamint a Gázai övezet központjában és Gázavárosban is.

Az izraeli hadsereg két, egy 20 éves és egy 21 éves, szombaton elesett katona halálát jelentette be vasárnap. Mellettük többen megsebesültek, hárman súlyosan. A Hamász fennhatósága alatti gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt napon 86-an haltak meg, és 131-en sebesültek meg a Gázai övezetben a háború miatt.

Összesítésük szerint október 7-e óta 29 692-en haltak meg, és 69 879-en sebesültek meg Gázában.

Az IDF arról tájékoztatott, hogy négy rakétát lőttek ki vasárnap Libanonból az Izrael északi határán fekvő Kirját Smona városra, melynek civil lakosságát már több hónapja evakuálták a libanoni belövések miatt. A Szíriai Emberi Jogi Központ nevű szervezet arról számolt be, hogy vasárnap a hajnali órákban Homsz és Damaszkusz között, a szíriai-libanoni határon Izrael légicsapást mért egy teherautóra, amelyben életét vesztette a libanoni síita Hezbollah legkevesebb három tagja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk